Föräldraträffsgruppen

Under våren 2021 har Barncancerfonden Mellansverige bildat en grupp av barncancerdrabbade föräldrar som har kommit en bit på väg och som nu vill ställa upp som stöd åt andra drabbade föräldrar.

Barncancerfonden Mellansverige är en ideell förening för familjer med barn som drabbats av cancer. Ett av föreningens viktigaste uppdrag är att bidra med kunskap och möjligheten till möten och gemenskap för de drabbade i vår region.

Under våren 2021 har Barncancerfonden Mellansverige bildat en grupp av barncancerdrabbade föräldrar som har kommit en bit på väg och som nu vill ställa upp som stöd åt andra drabbade föräldrar. Det handlar om att utbyta praktiska erfarenheter som drabbad, men också om att bara mötas, prata och dela det svåra.

Föräldraträffsgruppen har som ambition att finnas tillgänglig fysiskt på sjukhuset så fort detta är möjligt, men har initialt träffats digitalt i samband med de matkvällar som syskonstödjare Gustav Westerholm arrangerar för de inneliggande familjerna på avdelningen. Sjukhuset bjuder då på cateringmat som finansieras av Barncancerfonden Mellansverige. I samband med matkvällarna kommer vi nu fortsättningsvis att erbjuda stöd till de inneliggande familjerna i form av föräldrastödsgruppens närvaro. Stödet är helt frivilligt.

Det går också bra att kontakta medlemmarna i föräldraträffsgruppen på egen hand. Vill du komma i privat kontakt med någon sedan tidigare drabbad förälder? Nedan följer de kontaktpersoner som just nu är aktiva i gruppen. För att komma i kontakt med någon, hör du först av dig till föreningsinformatören på:

E-post: mellansverige@barncancerfonden.se
Tel. 0731-81 04 56

Varmt välkommen till Barncancerfonden Mellansverige. Vi finns här för dig.

Föräldraträffsgruppen 2023

Sara
Saras son drabbades vid 15 års ålder av akut lymfatisk leukemi, ALL. Han är idag färdigbehandlad men har fått omfattande skador på skelettet. Han har fått en ny höftled och kommer att opereras flera gånger i framtiden. Sara har erfarenhet av psykisk ohälsa och av att vara ensamstående förälder till ett cancerdrabbat barn.

Madeleine
Madeleines son drabbades vid 16 års ålder av Ewings sarkom och tvingades efter många tuffa cellgiftsbehandlingar att amputera sitt ena ben. Madeleine ha därmed erfarenhet av att vara förälder till ett barn som drabbas av cancer i tonåren.

Helena
Helenas son drabbades vid sex års ålder av hjärntumör – ependynom, och har efter det genomgått operation, strålning och går fortfarande på täta MR-kontroller. 

Sara
Sara förlorade sin 14-åriga dotter under sommaren 2020, efter tre års kämpande mot en hjärntumör – medullblastom. Sara har därmed erfarenheten att mista ett barn i cancer. Nu vill Sara finnas som stöd till andra drabbade i samma situation.

Petra
Petras dotter drabbades vid åtta års ålder av akut lymfatisk leukemi, ALL. Efter dåligt svar på behandlingen genomgick hon en stamcellstransplantation med efterföljande GVH (graft-versus-host, avstötningsreaktion som kan uppträda vid transplantation) och psykisk ohälsa under flera år. Petra har ytterligare två döttrar vars hela tonårsperiod präglats av sin systers sjukdom. Som förälder har hon själv brottats med känslorna av bland annat trötthet, hopplöshet och maktlöshet.

Madelen
Madelens dotter drabbades vid 11 års ålder av kronisk myeloisk leukemi, KML – en för barn ovanlig form av leukemi. Hon behandlas fortfarande med besvärliga biverkningar och kämpar med att klara av skolarbetet. Madelen arbetar personlig assistent och är därmed van att möta föräldrar som är i chock, känner sig ensamma eller bara behöver få ventilera lite.

Emily
Emilys dotter drabbades vid sju års ålder av myelodysplastiskt syndrom, MDS – en väldigt ovanlig form av blodcancer. Enda chans till fortsatt liv för var att genomgå en benmärgstransplantation. Hon går fortsatt på täta provtagningar och kontroller. Hon har tre äldre bröder som alla har olika former av särskilda behov (främst inom NPF) vilket har varit en extra utmaning i resan med ett cancersjukt barn. Emily vet hur det är att vara på randen till utmattning med en enorm trötthet, rädsla för hur allt ska gå och en utmanande vardag.

Mellantid - Podcast:

Lyssna på ett samtal mellan Petra, Madelen, Gustav och Jens, där vi berättar om det föräldrastöd som föreningen nu erbjuder barncancerdrabbade föräldrar.
Välkommen till Mellansveriges podcast "Mellantid" - tid för samtal!

”Det var som att komma in i en torktumlare.”

”Jag sprang ett maraton och trodde att jag var i mål.”

”Dottern: Jag överlevde cancern, men det här livet orkar jag inte med.”

”Säga att man inte ska ”curla” ett barn som får kämpa för att orka leva – man kan inte riktigt säga det.”

”Vi har genom mycket hårt arbete, och mycket smärta också, tagit oss igenom de här åren. Men just nu känns det som att det börjar gå mot ljusare tider.”

Lyssna på fler podd-avsnitt