Ett bra val. William Meijer vågade ta steget att prova något helt nytt.

”Våga ha roligt!”

Ungdomslägret i Sälen gav mersmak för unge William Meijer som nu både har jobb och framtidsplaner.

SÄLEN
Ett läger kan betyda mycket.
Gemenskap, glädje, nya erfarenheter och mer än så.
Kvittot på detta är tidigare cancerdrabbade William Meijer, som under lägret skaffade sig avgörande kontakter.
Nu har han jobb och lever livet som säsongsarbetare i Sälen.

Vid ungdomslägret i Sälen som Barncancerfonden Mellansverige arrangerade under påsken 2017, gick 19-åriga William Meijer sista året på restaurang- och livsmedelsgymnasiet i Västerås. På dagens arbetsmarknad kan tröskeln till ett första jobb vara hög, och som cancerdrabbad ung vuxen kan det vara ännu tuffare.

– Att ha varit sjuk kan vara problematiskt eftersom man då tvingas tänka lite mer på sin hälsa hela tiden, förklarar William Meijer. Hälsan och kroppen måste komma i första hand och det innebär att man kanske inte kan jobba lika hårt och att man lättare blir trött. Det måste man förklara för en arbetsgivare. Man måste bli förstådd helt enkelt, och det här kan upplevas som ett hinder. Då kanske man inte vill eller vågar ta kontakterna.

Men William vågade. Genom lägret i Sälen under våren 2017 bjöd restaurangen Leffes Burgers & Pizza in till praktik i pizzaköket. Ungdomarna fick baka egna pizzor och hamburgare, och William som snart var färdigbakad kockstudent, stortrivdes i oset och började snart att språka med restaurangchefen.

– Alla hade så kul och jag tyckte att det verkade vara en rolig arbetsplats, så jag frågade chefen om hur man gör för att få jobb här, berättar William.

Och det gjorde William rätt i. Chefen på Leffes uppfattade snabbt Williams entusiasm.

– William var framåt, pigg och glad när vi träffades i köket, berättar William Cronvall, restaurangchef på Leffes. När jag sedan inför den kommande vintersäsongen satt och bokade in personal, tänkte jag tillbaka på den här kvällen. Jag tog reda på kontaktuppgifterna till William, ringde honom och frågade om han ville komma upp och jobba. Och det ville han.

– Hos oss är inte alltid erfarenhet och bakgrund det viktigaste, fortsätter William Cronvall. Restaurangen letar mer efter rätt personligheter och framförallt avslappnade och positiva människor. William är jättepositiv och har en härlig energi. Så det här var en fullträff.

Willam i köket

William Meijer har nu snart arbetat sig igenom halva säsongen i Sälen. Det blir sena kvällar och mycket jobb såklart, men William ångrar sig inte. Tvärtom.

– Det här var ett bra val, konstaterar han. Det är klart att det var lite nervöst att åka från stan och testa ”sina vingar” på egen hand när man inte har gjort något liknande innan. Men jag trivs jättebra och det har faktiskt varit skönt att komma ifrån och göra något helt nytt.

Men det kanske mest positiva är kanske att William har fått tid att tänka över vad han vill göra framöver. Han gillar service och försäljning, och nu har kommit på och förstått han vill plugga till mäklare och kommer därför att söka till Högskolan i Gävle till hösten. Och han vill gärna inspirera andra unga vuxna med cancerbakgrund med sin historia.

– Om man har något som man verkligen vill göra, är det bara att våga prova och inte tänka efter så mycket. Det finns alltid en biljett hem om man så vill, så det är bara att åka runt, träffa människor och utbyta erfarenheter.

– Våga ha roligt!

Läs om Barncancerfonden Mellansveriges läger i Sälen 2018

Cancer i tonåren? Läs om Barncancerfondens projekt Livet på paus

Livet efter barncancer - Jobb och arbetsliv