Ett litet leende underlättar allt

Elbilen på strålningskliniken gör behandlingarna lättare för hela familjen.

Nu är den här: Elbilen på Skandionkliniken i Uppsala.
Bilen som barnen själva får köra till sin behandling.
Bilen som gör alla lite gladare.
Bilen som gör skillnad.

Skandionkliniken i Uppsala har sedan 2015 erbjudit protonstrålning mot cancer. Hit kommer barncancerdrabbade från hela Sverige för att få behandling. Huset är nytt, ljust och inbjudande, men en lång korridor mot behandlingsrummet kanske ändå inte är något som ett barn förknippar med lek och lust. Inte förrän nu. Det första man möts av idag är nämligen en prydligt parkerad leksaksbil – en riktig elbil, som erbjuder en spännande start på besöket. På Skandionkliniken kan nu de barn som vill, själva köra till sin behandling, något som visat sig vara positivt för alla kring de drabbade. Färden kräver dock körkort.

– En kollega hade hört talas om en elbil vid ett protoncenter i Manchester, berättar Ewa Åberg, onkologisjuksköterska och koordinator på Skandionkliniken i Uppsala. Och då väcktes idén här hos oss. Vi började därför kontakta olika bilfirmor, men utan framgång. Då vände vi oss till Barncancerfonden.

Att bidra med något som kan göra tillvaron och stunden lite lättare för en cancerdrabbad familj, är just det som Barncancerfonden Mellansverige vill göra. Då föreningen samarbetade med en leksakskedja, visade det sig att det gick att få tag på just en sådan bil som kliniken efterfrågade. En liten åtgärd, men som snabbt visade sig ha stora positiva effekter. Elham Khatib Zadeh är sektionsansvarig onkologisjuksköterska på Skandionkliniken.

– Det här är jätteroligt och mycket uppskattat, säger Elham. Barn kan ju vara känsliga för sjukhusmiljöer med många främmande, vitklädda människor, men i bilen går det faktiskt att glömma bort behandlingen för en stund.

Ibland går rutten till behandlingsrummet och ibland till narkosrummet. Och även processen för nedsövning har underlättats när barnet fått göra något roligt innan.

– Ibland har vi såklart ledsna barn på narkosbordet, fortsätter Elham. Och då måste vi vänta till barnet har lugnat sig och det kan ta tid. Men genom bilen hinner patienterna många gånger inte börja att oroa sig och då går allt fortare.ElbilMen det är inte bara elbilen man blir glad av på Skandionkliniken. En annan glädjespridare är onkologisjuksköterska Pilar Alvarez Bremberg. Med sitt varma skratt tar hon emot och visar upp narkosrum, behandlingsrum och uppvakningsrum. Hon är också en av dem som ser det både praktiska och symboliska värdet i att barnen själva genom lek och egen maskin tar sig mot de tuffa påfrestningarna som en strålningsbehandling innebär. Vidare upplever hon hur hela den drabbade familjen mår bättre av det lilla gröna vrålåket.

– Det är ju såklart en tuff situation för alla, men barn har ju trots allt en förmåga att anpassa sig, förklarar Pilar. Värre kan det vara för föräldrarna. För dem rasar allt. Men som förälder blir man lättad av att sitt barn inte lider av situationen och kanske till och med tycker det är roligt att komma hit, och det betyder jättemycket.

Att köra leksaksbil är också något som kan innebära en kommunikativ och språklig brygga då man inte alltid förstår varandras språk.

– Busa och leka kan man göra utan språk, fortsätter Pilar. Och då uppstår en ”connection” – ett litet leende, man behöver inte mer, och det underlättar allt!

– Tänk vad mycket man kan göra med så lite, avslutar Pilar. Det är fantastiskt hur många leenden den här bilen har givit.

Men körkortet då? Krävs övningskörning, teoriprov och uppkörning? Nejdå, körkortet utfärdas till alla som vill. Men med namn och riktigt foto såklart. Och vem vet; kanske möjliggör det här körkortet den största och viktigaste resan i livet?Pilar
Pilar Alvarez Bremberg

Fakta Skandionkliniken

Protonstrålning är en behandlingsmetod mot cancer och andra tumörsjukdomar. Fördelen med protonstrålning – jämfört med annan strålning – är att risken för biverkningar är mindre. Skandionkliniken i Uppsala är den enda kliniken i Sverige som utför behandlingar med protonstrålning. Kliniken tar emot patienter från hela Sverige och även från andra länder. Bakom verksamheten står de sju landsting och regioner som har universitetssjukhus.

Läs mer på: skandionkliniken.se