Syskon-Gustav

Mellansverige möter: Gustav Westerholm – om syskonstöd, läget på sjukhuset just nu, och om hur han i feberfrossa, helt omedvetet, beställt hem en amerikansk blåbärsbuske.

Att läsa en saga istället för att tömma sopor


Mellansverige möter – podcast, avsnitt 4.

Syskonstödjare

Gustav Westerholm är Barncancerfondens syskonstödjare på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Det innebär att han finns som stöd till just syskonen till barncancerdrabbade barn under sjukhusperioderna.

Efter fyra veckors sjukfrånvaro i misstänkt covid-19, är Gustav nu tillbaka på jobbet och på sjukhuset – en arbetsplats som inte riktigt är sig lik.

Som syskon kan man känna stor oro för sin cancersjuka syster, bror och för sina föräldrar. Det kan kännas skrämmande, men också tråkigt, att vara med på sjukhuset. Men det är viktigt för ett syskon att vara delaktig och få veta vad som händer, just för att slippa ha en massa funderingar. På varje barncancercenter finns det därför en syskonstödjare – en tjänst som finansieras av Barncancerfonden. Barncancerfondens syskonstödjare är resurspersoner vars viktigaste uppgift är att se syskonen.

Läs mer om Barncancerfondens syskonstödjare här

Amerikanskt blåbär

Amerikanskt blåbär (Vaccinium corymbosum) är en växtart inom familjen ljungväxter från Nordamerika. På engelska kallas arten Northern highbush blueberry, eller bara blueberry.

Till skillnad från den lågkrypande europeiska arten av blåbär är de amerikanska blåbäret en lövfällande buske som kan bli upp till 4 meter höga och ofta växer i täta snår. De mörka glansiga bladen är ellipsformade och upp till 5 centimeter långa. Blommorna är vita och klockformade och cirka 10 millimeter långa. Bären växer i klasar och deras färg är mörkblå till svart. Bärets fruktkött är ljusgrönt till skillnad från det europeiska bärets rödvioletta fruktkött och färgar därför inte av sig. Växten föredrar fuktig, sur jord.

Källa: Wikipedia

Kontakta Syskon-Gustav