Önskeambulansen i Uppsala är den kraft som tar vid när samhällets resurser inte räcker till.

En ljusglimt för de som har svårt att transportera sig

Önskeambulansen i Uppsala ger möjlighet till en resa som annars kanske inte skulle vara möjlig.

”Önskeambulansen i Uppsala driver en ideell verksamhet som vänder sig till personer som p.g.a. sjukdom eller funktionsnedsättning inte kunnat få hjälp med transport av kommun eller region. Detta oftast beroende på att personen kräver bårtransport. Det kan vara en resa till ett möte med släkt och vänner, till en plats som betyder mycket eller ett evenemang man vill vara med på.”

Önskeambulansen i Uppsala är en ideell förening som vill hjälpa sjuka och funktionshindrade människor i Uppsala län att förverkliga en resa. En resa som annars skulle vara svår att få till. Konceptet föddes i Holland och har nu spridit sig till ett flertal europeiska länder och nu också till Sverige och Uppsala. Detta tack vara Valle Andersson, ordförande och initiativtagare till Önskeambulansen i Uppsala.

Hur startade Önskeambulansen?

– I Sverige var det blåljusverksamheten i Blekinge som startade upp 2011, berättar Valle Andersson. Jag såg detta och tyckte att det här var en bra grej som jag ville ta till Uppsala och tog därför kontakt med föreningen i Karlshamn. Mitt projekt blev dock liggande ett tag, men när en god vän till mig sedan gick bort i cancer, aktualiseras idén och jag startade upp föreningen i Uppsala, med samma namn: Önskeambulansen. Sedan hösten 2019 är vi igång.

Hur vill du beskriva verksamheten?

– Önskeambulansen i Uppsala är en resurs och möjlighet för de som inte kan eller har rätt till att boka offentlig färdtjänst. Vi vill göra tillvaron lite roligare och enklare för de som behöver komma iväg på något – en ljusglimt för de som har svårt att transportera sig, helt enkelt.

Vad kan det handla om för resor?

– Det kan handla om att förverkliga en resa till någon plats som betytt mycket i livet, t.ex. en sommarstuga. Det kan komma att bli den sista resan man gör, och då vill vi kunna bidra med möjligheterna till en fin upplevelse. Men det kan också gå ut på att bara få möjlighet att träffa sin familj och delta i högtider såsom bröllop och födelsedagar.

Valle Andersson har själv inte någon bakgrund inom vård eller blåljusverksamhet, utan är elektriker och egenföretagare. Valle är idag ordförande för Önskeambulansen i Uppsala, vars styrelse inkluderar sex övriga engagerade och utöver det många medlemmar och volontärer. Det har varit mycket arbete med att ordna med allt det praktiska; framförallt själva bilen.

Hur gick det till att skaffa en ”önskeambulans”?

– Det var inte det lättaste! Vi fick leta i ett halvår innan vi hittade en lämplig Merca – en tidigare ambulans från Växjö. Sedan började processen med att göra om bilen till ett civilt fordon, d.v.s. vit och utan blåljus. Vi vill ju att bilen ska signalera så lite av en riktig ambulans som möjligt. Men på våren 2019 var den ”färdigpimpad” och kunde äntligen börja rulla iväg på uppdrag.

Hur kan Önskeambulansen samarbeta med Barncancerfonden Mellansverige?

– Framförallt genom att sprida information och nå ut till våra kommande ”resenärer”. Vi behöver nya kanaler att nå ut med vår verksamhet och där tror jag att båda föreningarna har mycket att vinna på ett samarbete.

Önskeambulansen i Uppsala

Önskeambulansen i Uppsala är den kraft som tar vid när samhällets resurser inte räcker till. Vi utför bårtransporter till platser eller evenemang som den behövande inte kan ta sig till på annat sätt. Verksamheten bedrivs med ideella krafter, i samarbete med sponsorer och genom gåvor.

Källa: önskeambulansen-uppsala.se

Har du eller någon du känner inom Uppsala län behov av en önskeresa?

Kontakta Önskeambulansen i Uppsala och läs mer på:

önskeambulansen-uppsala.se