Föreningsvänner. BCF Mellansveriges informatör Jens Norberg tar emot värdebeviset på 4 170 kr av Frötuna IBF:s (ständige) ordförande Mats-Ola Hjelm.

Frötuna fortsätter leverera

Frötunadagen – Barncancerfonden Mellansverige bjöds på födelsedagskalas

SÄVJA/UPPSALA
En av Upplands äldsta innebandyklubbar fyller 30 år i år.
Frötuna Innebandyförening bildades 1988 och är idag en institution i Sävja, Uppsala.
Men vad som är minst lika stort, är att klubben sedan många år stödjer Barncancerfonden Mellansverige.

Frötunadagen anordnas varje år, men i år blev det något extra. Med 30 på nacken, är Frötuna IBF faktiskt äldre än Storvreta. Men något elitspel är det inte tal om här. Nej, här handlar det om andra saker, förklarar Mats-Ola Hjelm, föreningens ordförande sedan 1999.

– Vi är ingen elitförening och kommer aldrig att bli, säger Mats-Ola Hjelm. Det typiska för Frötuna är de blandade åldrarna, allt från 1,5–13 år, och att vi därmed har så kul. Det är vår verksamhet – ungar ska ha roligt!

Frötunadagen 2018 gick av stapeln söndagen den 22 april i Sävja sporthall. Men i år firade man alltså samtidigt 30-årsjubiluem och detta genom att offentligt hylla avtacka ledare och spelare, men också med en massa innebandy naturligtvis. Dessutom fick Barncancerfonden Mellansverige ta emot ett värdebevis på 4 170 kr – en del av Frötunas kontinuerliga stöd.

– 2014 fick föreningen ett anonymt brev som uppmanade till att stödja Barncancerfonden Mellansverige, berättar Mats-Ola. Och på den vägen är det. Styrelsen samtyckte, och idag samlas pengar in genom bland annat försäljning av Bingolotter och Ravelli-kläder.

Årets Frötunadag blev lyckad och lockade uppskattningsvis 175 spelare och minst lika många på läktaren.

– Det var ett myller av folk, berättar Mats-Ola – ett organiserat kaos, men det funkade! Och det är våra ledares förtjänst. Utan våra fantastiska ledare skulle vi inte kunna bedriva den här verksamheten.

Frötuna Innebandyförening har ca 250 barn inskrivna i verksamheten, och mer eller mindre alla är bosatta i Sävja-området, vilket gör den lokala sammanhållningen stark i klubben.
Men ”Frötuna” då? Var ligger egentligen det?

–  Ja, det där är en lite speciell historia, förklarar Mats-Ola Hjelm. När klubben bildades 1988 var namnförslaget ”Innebandy 1988”, men detta fick vi inte igenom. Men vi var ju tvungna att ha ett namn registrerat, så i brist på annat skickade dåvarande 1:e ordförande in ”Frötuna”, som låg nära till hands. Han bodde nämligen i Frötuna utanför Rasbo. Och nu, 30 år senare, är det lite för sent att ändra…

Barncancerfonden Mellansverige tackar föreningsvännen Frötuna IBF för engagemanget och det trogna stödet, och gratulerar på 30-årsdagen.