"Jag är stolt och känner ett stort ansvar för att förvalta det förtroende jag fått att under en tid fungera som generalsekreterare." /Micael Mathsson

Stolthet och ansvar

Generalsekreteraren hälsar glad sommar.

Micael Mathsson har lång erfarenhet som engagerad i Barncancerfonden. Sedan maj är han tillförordnad generalsekreterare.

1994 fick min son Gustaf leukemi. Familjen bestod av min hustru Åsa, jag själv, Gustafs storasyster (som började skolan en knapp vecka efter Gustafs diagnos) samt deras nyfödda syster. Gustaf hade en rätt bökig start på sin behandling, men allt såg ut att gå bra tills han efter knappa fem år fick ett återfall och en ny, tuffare behandling väntade.

I backspegeln var det naturligtvis en utmanande tid. Gustaf klarade sin behandling väl och vi som familj hade så mycket stöd ikring oss att jag vågar påstå att vi växte och utvecklades tillsammans. Idag är Gustaf 34 år, förskollärare och jobbar på lekterapin på länssjukhuset i Västerås.

Samtidigt mötte jag ju under dessa år flera föräldrar som miste sina barn, syskon som tvingades växa upp och ta ett stort ansvar, drabbade barn som gick igenom så tuffa behandlingar att det dramatiskt påverkat deras uppväxt och vuxenliv.

Min egen tacksamhet över vad forskningen och läkekonsten innebar för min son, liksom sorgen och frustrationen över hur tufft andra barn och familjer drabbades, fick mig att engagera mig i Barncancerfonden och jag har de senaste ca 20 åren haft en rad olika uppdrag. De senaste åren har jag varit vice ordförande i Barncancerfonden (ett uppdrag jag naturligtvis lämnat när jag nu fått förtroendet att axla rollen som generalsekreterare).

För ett drygt år sedan beslutade Barncancerfondens årsmöte att anta idéprogrammet ”Livsviktigt”. I det programmet slås vår vision fast: ”Alla som drabbas av barncancer ska leva – inte bara överleva”. Livsviktigt togs fram i en bred process med 100-tals aktiva medlemmar från föreningarna.

Vi alla som är engagerade i Barncancerfonden kan med rätta vara stolta över vad vi varit med och bidragit till. Samtidigt vet vi att barncancer fortfarande är den vanligaste dödsorsaken i Sverige för barn mellan 1 och 14 år. Vi vet att många av de drabbade barn som överlever får men för livet och att syskon och resten av familjen påverkas starkt. Därför är jag glad att vi i vårt idéprogram säger att Barncancerfonden ska göra mer och att detta är något vi bara kan lyckas med om vi fortsätter samarbeta mellan de olika föreningarna och riksförbundet samt med alla externa krafter som vill bidra.

Jag är stolt och känner ett stort ansvar för att förvalta det förtroende jag fått att under en tid fungera som generalsekreterare. Jag är också ödmjuk inför det enastående engagemang jag möter i alla våra föreningar. Varmt tack till er alla som på olika sätt bidrar i vårt gemensamma arbete!

Varmt välkomna att höra av er till mig med era tankar och frågor.

micael.mathsson@barncancerfonden.se

Jag önskar er alla en riktigt skön sommar!

Micael Mathsson

Tf generalsekreterare