En minnesdag för Fanny

Årskurs 6 på Bråtenskolan i Karlskoga mindes och hedrade sin klasskamrat genom en minnesdag och insamling till Barncancerfonden.

Fanny var en glad tjej som gillade musik och skrev egna låtar.
Hon hittade ofta på nya och spännande saker, och kompisarna minns många roliga stunder tillsammans.
Den 16 oktober 2020 var årsdagen för när 11-åriga Fanny gick bort i cancer.
På skolan blev det en heldag till minnet av en uppskattad klasskamrat.

– Vi hade ett slime-kalas på Fannys veranda, minns klasskamraten Ella Sandahl. Det blev väldigt kladdigt och alla fick duscha efteråt…

Det här är ett av många ljusa minnen som vännerna har av Fanny, som hösten 2019 gick bort i AML. Den 16 oktober var årsdagen för när Fanny dog – en dag som för årskurs 6 på Bråtenskolan i Karlskoga helt ägnades åt hennes minne.

Klasslärare och elever berättar under morgonen den 16 oktober i ett videosamtal om Fanny och vad som händer under dagen.

– Nu under morgonen har Fannys mamma besökt oss och visat en film om Fanny, från sjukhustiden, berättar mentorn Anderas Owén. Något som såklart var väldigt starkt och känslosamt.

Eleven och klasskamraten Stella Svanberg instämmer.

– Det var både jobbigt och fint att få se den här filmen, bilder som vi inte hade sett förut, säger Stella. Nu känns det som att det var igår som vi träffade Fanny. Tiden har gått så fort.

– Under förmiddagen kommer vi att måla och skriva på gravljus, fortsätter Andreas Owén. Och efter lunch går vi alla till kyrkogården här bredvid. Vi har också planterat ett minnesträd intill skolgården – en ek med en skylt till minne av Fanny, och där kommer vi sedan att avsluta dagen med en tyst minut och även med att spela Fannys favoritlåt ”Let her go” med Passanger, som också spelades på hennes begravning. Därefter får klassen sluta tidigare.

I samband med minnesdagen har klassen också genomfört en insamling till Barncancerfonden, något som har uppmärksammats stort i Karlskoga. Hela 31 065 kr har insamlingen inbringat, vilket klassen kan vara riktigt stolt över. Pengarna kommer att bidra till barncancerforskningen och därmed förhoppningsvis göra framtiden ljusare för andra barncancerdrabbade.

Malva Thermell, Ella Sandahl och Stella Svanberg vid minnesträdet, och med Barncancerfondens diplom för insamlingen som gav 31 065 kr.

Under måndagen kunde klassen på Bråtenskolan sammanfatta minnesdagen för Fanny.

– Dagen i sig upplevde jag som väldigt bra, säger Andreas Owén. Visst, det var självklart jobbigt för många att se filmen på morgonen, och även under avslutningen vid trädet, men det kändes ändå väldigt bra och viktigt med den här dagen.

– Minnesdagen betydde mycket för eleverna och även oss mentorer, avslutar Anderas. Nästa år börjar eleverna högstadiet och splittras då upp i flera klasser, så detta var enda chansen att få ta avsked tillsammans.

Årsdagen och insamlingen på skolan var betydelsefull också för Fannys familj.

– Det var jättefint, säger Fannys mamma Lena Fransson. Fanny var själv engagerad och ”brann” för Barncancerfonden och hade mycket kontakt med andra drabbade under sjukdomstiden.

– Fanny hade en dröm. Det var att själv bli forskare och ta fram botemedlet mot cancer.

Fanny Fransson

Fanny älskade vatten och att bada.
Hon fick sin diagnos den 24 november 2018 – en aggressiv AML, med flera återfall under pågående cellgiftsbehandling.
Fanny dog den 16 oktober 2019. Hon var en riktig krigare genom hela resan.
/Lena Fransson, mamma

YouTube: Lyssna på "Fannys låt": ”Let her go” med Passanger

Vill du veta mer om insamling?

Vill du och din skolklass också anordna en insamling för Barncancerfonden?
Kontakta Barncancerfonden Mellansverige, så hjälper vi dig.