"Kom och köp saft!" Hektor och Mason håller ställningarna i den nystartade saftbaren, vars intäkter går till Barncancerfonden Mellansverige.

Hektor är kung i baren

Succé för nystartade Saftbaren i Hemlingby

Familjen Bergqvist bor precis intill friluftsområdet och motionsanläggningen i Hemlingby i Gävle. Här passerar dagligen många människor, och det öppnar möjligheter till att göra något riktigt bra. Sedan en tid tillbaka har grannskapet med familjen Bergqvist och sonen Hektor i spetsen tagit initiativet till en ”saftbar”, där varm saft serveras och där behållningen går till Barncancerfonden Mellansverige. Eftersom det är svårt att missa saftbaren, blev den snabbt en succé, och under premiären i lördags såg Hektor och hans vänner till att värma strupen hos många förbipasserande.   

Hektors mamma Terese Bergqvist berättar:

– Killarna sålde närmare 100 muggar och många som passerade tyckte att det var en jättefin idé. Vi kommer att fortsätta med det här, i mån av tid såklart, och tanken är att vi ska servera varm saft på vintern och kall saft på sommaren. Meningen är också att baren ska kunna sköta sig själv lite. Vi har ställt ut termosar när baren varit obemannad, så folk har kunnat ta en kopp och swisha om de vill. Nu siktar vi på det kommande sportlovet, då vi tror och hoppas på att ännu fler besöker området.

Tereses sambo har stått för snickerierna, och lastpallar och färg kommer från lokala företagssponsorer. Saftbaren har som sagt blivit svår att missa – även på sociala medier, där ett initialt inlägg om nyheten snart genererade över 1 000 glada ”likes”. Att baren redan har blivit ett självklart stopp i Hemlingby råder det inga tvivel om. Men engagemanget innebär mer än bara uppmärksamhet.

– Vi har ju också en personlig koppling till Barncancerfonden, eftersom min lillebror drabbades av leukemi, berättar Terese. Och det engagerar ju även barnen. Sjuårige Hektor tycker det är jättebra och roligt att få bidra till att hjälpa sjuka barn och är otroligt driven i detta.

”Kom och köp saft!”, utropar barnen från Saftbaren i Hemlingby. Och den uppmaningen ställer sig Barncancerfonden Mellansverige stolt bakom. Besök motionsspåret i Hemlingby, stärk er med ett uppfriskande glas saft och bidra till att stötta barncancerdrabbade familjer i Mellansverige. Gör som Hektor: Bli kung i baren!

Fakta Saftbaren

Saftbaren är lokaliserad i Hemlingby, Gävle.

Ett glas saft kostar 5 kr.

Intäkterna från försäljningen går oavkortat till Barncancerfonden Mellansverige.

På menyn står i dagsläget jordgubbssaft, men sortimentet kan komma att utökas.

Betalning sker via Swish. Skylt med QR-kod finns på plats.

Saftbaren planeras för att kunna drivas obemannad. Är baren mot förmodan stängd, uppmanas alla att på egen hand - där möjlighet finns - hälla upp ett glas saft och swisha 5 kr till Barncancerfonden Mellansverige (Swish: 123 900 0100).

Vill du också starta en insamling till förmån för Barncancerfonden Mellansverige? Har du en superbra idé? Hör i så fall av dig till oss: mellansverige@barncancerfonden.se