Glada stipendiater: Ann-Christin Björklund och Victoria Wennberg

Mellansveriges konsultsjuksköterskor fick Olle Björks Stipendium

Anki Björklund och Victoria Wennberg och deras sju kollegor runtom i landet hedras med Olle Björks stipendium 2022. I sina unika roller som konsultsköterskor bidrar de med engagemang, uthållighet och omtanke till barn och familjer som drabbas av hjärntumör.

Ann-Christin (Anki) Björklund och Victoria Wennberg, Mellansveriges konsultsjuksköterskor för barn med hjärntumör på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala, får årets Olle Björk-stipendium, som varje år tilldelas personer som på olika sätt utmärkt sig genom sina insatser för barn med cancer. Anki och Victoria delar 2022 års stipendium med Marita Vikström Larsson, Johanna Mårtensson, Linnéa Larsson, Jessica Hultman, Eivor Fasth, Lina Lundquist och Elisabeth Björn.

Konsultsjuksköterskornas roll, som finansieras av Barncancerfonden, är att vara barnets och familjens kontaktperson på sjukhuset under vårdtiden samt efter avslutad behandling, detta för att ge kontinuitet och stöd till hela familjen. Funktionen är unik inom barnsjukvården, eftersom rollen är bred och flexibel och även inkluderar sociala aspekter som kontakten med skolan. I stället för att göra punktinsatser i ett specifikt skede av cancerbehandlingen så kan konsultsjuksköterskorna agera som spindeln i nätet för familjerna och skräddarsy upplägg utifrån deras behov. Ibland finns konsultsjuksköterskorna med lång tid efter det att barnet är färdigbehandlat.

GRATTIS Anki och Vicky!

Läs hela reportaget här

Läs om Olle Björks Stipendium här