– En Björnkram är en nallebjörn som jag har försett med kläder och tillbehör, förklarar Birgitta Alexandersson. Allt som följer med björnen har jag hittat på och tillverkat själv.

Stora Björnkramar från Birgitta

Birgitta Alexanderssons Björnkramar – handarbete och glädje till de som behöver det mest

Ibland behöver man något extra.
Något personligt och värmande när det är som allra jobbigast.
Behöver du något annat att tänka på och något som andra kanske inte har tid med?
Då behöver du en Björnkram.

Birgitta Alexandersson har alltid velat hjälpa andra. I 45 år har hon arbetat med bostadsförmedling i Stockholm och därmed hjälpt andra människor att hitta ett hem. Nu har Birgitta själv hittat hem – till Härnösand, och som pensionär kan hon där nu ägna sin tid åt det som hon gillar allra mest, nämligen handarbete och att samtidigt få hjälpa andra.

Lagom till jul kommer Barncancerfonden Mellansverige att kunna skänka ”Björnkramar” till cancerdrabbade barn. Detta efter att Birgitta kontaktat föreningen och berättat om sitt arbete.

Så vad är då en Björnkram?

– En Björnkram är en nallebjörn som jag har försett med kläder och tillbehör, förklarar Birgitta Alexandersson. Själva nallen kommer ifrån ett stort möbelföretag, men jag har själv stickat och sytt kläder, täcken och accessoarer till mina björnar. Jag har även tillverkar ett litet Memory-spel. Allt som följer med björnen har jag hittat på och tillverkat själv. Jag är lite påhittig av mig, bara kläder tyckte jag verkade lite futtigt!

– Jag har alltid haft det inom mig, fortsätter Birgitta. Jag vill hjälpa och förmedla något som gör andra människor glada. Jag är idag 70 fyllda, men redan som tonåring började jag på olika sätt med hantverk och har gått kurser i t.ex. näverslöjd. Nu har jag tid att ägna mig åt skapandet fullt ut. Och jag har inte bråttom, allt får ta sin tid.

Birgittas Björnkramar kommer nu bland annat att delas ut genom de ryggsäckar som Barncancerfonden Mellansverige skänker till alla cancerdiagnostiserade barn på Akademiska sjukhuset. I en handsydd påse, som bär på björnens eget namn broderat, levereras nallen ihop med ett helt unikt set av handgjorda, personligt anpassade tillbehör – den perfekta gåvan till någon som behöver något att pyssla om och låta tankarna vila i då hela livet ställts på ända.

– Jag hoppas att Björnkramarna kan bidra med det som kanske inte drabbade föräldrar och andra anhöriga hinner med, säger Birgitta. Jag har den tiden. Och det är bara kul.

– Hoppas att denna ”Björnkram” kan ge lite tröst när du ligger på sjukhus, hälsar Brigitta Alexandersson i sitt handskrivna kort.

Är du en av dem på sjukhuset? Då kan du snart se fram emot stora, varma björnkramar från Birgitta.