Olof Frode – idag idrottslärare och fritidspedagog.

”Man ska aldrig säga aldrig...”

Nej, men tjenare, Olof Frode, tidigare föreningsinformatör för Barncancerfonden Mellansverige!

Du arbetade som föreningsinformatör för Barncancerfonden Mellansverige i fyra år och slutade 2017. Vad gör du idag?

– Idag arbetar jag som idrottslärare och fritidspedagog på en lågstadieskola här i Uppsala.

Och innan det arbetade du på ett behandlingshem för ungdomar? Berätta!

–  Ja, jag slutade på Barncancerfonden för att jag fick en spännande tjänst på ett akut- och utredningshem för ungdomar. Där var jag utredare och boendepedagog. Ungdomar med olika svårigheter, ofta med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, bodde hos oss under åtta veckor för att träffa personer från olika yrkeskategorier och förhoppningsvis få en förståelse om sig själva och en vägledning till hur deras liv skulle kunna fungera bättre.

Vad minns du starkast från din tid på Barncancerfonden? Vad har du burit med dig?

–  Då skulle jag nog säga alla fina möten man hade med olika människor. Det var kul att vara "spindeln i nätet" och ha kontakt med barn, ungdomar, föräldrar, styrelsen, givare och Barncancerfonden centralt.

Saknar du något från din tid som föreningsinformatör?

–  Då måste jag nog svara som frågan innan. Att få möta alla som personer som vill hjälpa andra. Jag tycker att det ideella engagemanget är inget man kan ta för givet, men det är extra starkt i barncancerkretsar.

Vilken egenskap och vilka kunskaper tror du är viktigast när man arbetar med barn och ungdomar – på sjukhuset, i förskola och skola…?

–  Närvaro, ödmjukhet och tålamod.

Jag förstår att det var nervöst att lämna över ditt viktiga uppdrag på Barncancerfonden till en ny och tafatt spoling till föreningsinformatör. Har nervositeten lagt sig nu?

–  Haha, ja nu har den äntligen gjort det... Nejdå, jag kände aldrig någon oro att lämna tjänsten till dig. Du har axlat rollen bra, och så här exklusiva intervjuer hade det nog inte blivit om jag satt kvar.

Slutligen; är det möjligt att föreningen får se dig igen, kanske som en kommande ledare på ett ungdomsläger eller motsvarande?

–  Jag var ju med på fyra ungdomsläger och de var fantastiska. Många fina minnen! Jag har inga problem att fylla min fritid och ibland är det svårt att få tiden att räcka till allt man vill göra. Men man ska aldrig säga aldrig...