Appen har landat

Mobilapplikationen öppnar möjligheter för både drabbade och sjukhuspersonal i Mellansverige.

Nu är den här:
Barncancerappen Uppsala.
Rätt information på ett ställe, för hela regionen.
Kan det bli bättre?­­

Under tisdagen den 25 september bjöds det på tårtkalas på avdelning 95A. Anledningen till firandet var lanseringen av Barncancerappen Uppsala, som nu finns tillgänglig för alla med en smartmobil. Barncancerappen för regionen kring barnonkologiska centrumet vid Akademiska sjukhuset, är en mobilapplikation (”app”) som samlar nödvändig information för cancerdrabbade, föräldrar och anhöriga. Samtidigt underlättar den för alla som arbetar inom barncancervården. Rätt information på ett ställe, helt enkelt.    

– ­Förhoppningsvis är det nu slut på alla ouppdaterade papperspärmar, konstaterar skämtsamt konsultsjuksköterska Eva Turup, som var den person som tog initiativet och drog igång projektet.

– Nu har vi sammanställt samma information för alla, på ett och samma ställe, fortsätter Eva. Så nu kan vi säkerställa att alla också får den senaste informationen. Hur får jag t.ex. snabbt tag på en benmärgskoordinator? Var parkerar jag lämpligast vid sjukhuset i Eskilstuna? Hur går en MRT-undersökning till? Och kan jag bada när jag kommer hem?

Allt detta och mycket annat återfinns nu i appen, och för att samla ihop all nödvändig information bildades en grupp vid Akademiska barnsjukhuset som nu har arbetat hårt med framtagandet av Barncancerappen Uppsala. Den IT-intresserade sjuksköterskan Magnus Grabski är en av frontfigurerna i gruppen.

– Våra patienter idag förväntar sig bra IT i vården och på avdelningen, förklarar Magnus. Och när jag och Eva i ett tidigt skede ”bollade” idéer kring appen, ville vi gärna ha med en representant från Barncancerfonden Mellansverige för att kunna förstå behoven och vad som egentligen bör finnas med i en ny app.

Barncancerfondens representant är Sussan Isaksson, ledamot i styrelsen för Barncancerfonden Mellansverige. Tillsammans med övriga i gruppen har de fått gå en kurs och kommer framöver själva att kunna bedriva det tekniska arbetet med att hålla appen levande.

– Vi kommer att ha många bilder i appen, berättar Magnus. Vi tror det är viktigt att visa upp ansikten på personal och andra kontakter, då man som drabbad har många människor och namn att hålla reda på. Det är en viktig funktion.

Eva Turup tror också att ett IT-verktyg som appen är speciellt användbart inom barncancerområdet.

– Vi har relativt få patienter och i ett litet land, förklarar Eva. Då de drabbade är utspridda över landet krävs ett nära samarbete mellan alla sjukhus, inte minst när det gäller information, och då är det nödvändigt att samla allt på ett ställe så att det blir rätt för alla – både för drabbade och personal. Nu är vi där!

När man har laddat hem och går in i Barncancerappen Uppsala, möts man av en välkomnande teckning, ritad av ett barn (förövrigt en dotter till en anställd på 95A). Teckningen förställer fyra färgglada barn under strålande sol.

– Jag älskar den här teckningen, avslutar Eva Turup. Den beskriver nämligen vårt arbete på ett träffande sätt; "gubbarna" på bilden går alla åt samma håll, precis som vi – genom Barncancerappen.Barncancerappen

Fakta Barncancerappen

Barncancerappen finns sedan tidigare för Stockholmsregionen, men nu också för Uppsala.

Barncancerappen Uppsala är finansierad av Barncancerfonden och Regionalt Cancercentrum, RCC.

Barncancerappen Uppsala kan laddas ner gratis på Google Play (Android) och App Store (iOS).

Läs mer om vad en mobilapplikation är (Wikipedia)

­­