”Rakt in i hjärtat”

Samtal, musik och känslor när Barncancerfonden Mellansverige hyllade sina 40 viktiga år.

Äntligen fick vi träffas.
Äntligen fick vi fylla 40.
Och det med besked.
I lördags genomfördes jubileumstillställningen ”40 år med Barncancerfonden Mellansverige”.

2021 fyllde Barncancerfonden Mellansverige 40 år – 40 viktiga år av ideellt engagemang och arbete för barncancerdrabbade familjer i Mellansverige. Och detta fick under lördagen den 21 maj äntligen uppmärksammas på riktigt, då våra medlemmar bjöds in till en eftermiddag och kväll med både allvarliga samtal och högkvalitativ underhållning, men kanske framförallt efterlängtade möten och gemenskap.

Dagen på Uppsala Konsert & Kongress (UKK) inleddes med fika, mingel och frågesport. Därefter genomfördes ett panelsamtal på temat skolan. Medverkade i samtalet gjorde Uppsalas konsultsjuksköterska Victoria Wennberg, Jennie Claesson (L), kommunalråd och ordförande för utbildningsnämnden i Uppsala, Matti Tordsson, drabbad förälder och engagerad i Örebrogruppen samt Barncancerfondens Hebbah Elgindy-Johnsson, moderator.

– Det här blev ett engagerande möte med ett budskap och löfte om att gemensamt göra mer för att fler drabbade barn och unga ska få en värdig och anpassad skolgång under och efter behandling, sammanfattar Hebbah Elgindy-Johnsson.

– Eventet var ett viktigt steg för Barncancerfondens påverkansarbete riktat mot skolan, idag och i framtiden.

Medan samtal fördes en våning upp, arrangerades pysselverkstad för barnen i anslutning till festlokalen på entréplan. Viktoria och Emma ledde det kreativa arbetet, som förövrigt fortgick kvällen ut.

För underhållningen stod sedan Idol-stjärnan Caspar Camitz, rock-gurun Micke Finell med vänner samt stå-upp-komikern Hasse Brontén. Föreningsinformatör Jens Norberg korade vinnare i frågesporten som både omfattade kuriosa ur föreningens historia och en dos nyttig nutidsorientering inom Barncancerfonden.

Föreningens ordförande Petter Ekelund var nöjd och belåten med dagen.

– Alla inblandade gjorde ett otroligt arbete och skapade en känsla av att det blir lätt att se fram emot nästa gång, säger Petter Ekelund. Och särskilt ämnet för paneldebatten var något som berörde alla. En del hade egna genomgångna erfarenheter, andra är mitt uppe i det och några har det framför sig.

– Caspar Camitz levererade med en otrolig känsla som gick rakt in i hjärtat, vilket var precis det som hela dagen handlade om, fortsätter Petter. Och ett extra plus för Hasse Brontén som roade alla med en otrolig träffsäkerhet, och pysselhörnan som de yngre hade svårt att slita sig ifrån. Micke Finell kom in flera gånger, och oavsett vilka musiker han hade med sig så var det fart och fläkt med kvalitet. Under hela dagen servades och hjälptes vi av professionell personal från UKK.

Nu kan Mellansverige pusta ut ett tag. Men vi kommer länge att kunna glädjas åt vår jubileumsfest och de möten, tankar och känslor som den gav oss. Och vi ser fram emot framtiden.

Fakta Barncancerfonden Mellansverige

1981 bildades barncancerföreningarna i Uppsala och Gävle-Dala. Dessa slogs 2008 samman till Barncancerfonden Mellansverige.

1982 gick landets barncancerföreningar ihop och skapade Barncancerfonden – ett centralt insamlingsorgan med syfte att samla in pengar till barncancerforskningen. Riksförbundet Barncancerfonden arbetar idag nära de lokala föreningarna, som dock fortfarande är egna organisationer med egen styrelse.

Barncancerfonden Mellansverige har idag ca 700 medlemmar och har bland annat som syfte att genom olika typer av aktiviteter och stöd bidra till trygghet och glädje när livet är som svårast. Arbetet kan genomföras tack vare engagerade medlemmar samt bidrag från företag och privatpersoner.