Vinterlägret – ett tillfälle att växa

Personliga utmaningar, gemenskap och bra väder sammanfattar årets vinterläger i Sälen

SÄLEN
Mycket snö, strålande sol och glada ungdomar.
Kan man önska sig något bättre?
Nej, inte under ett ungdomsläger i Sälen i alla fall.

Vinterlägret i Sälen 1-4 april blev en lyckad historia. 16 ungdomar och två ledare fick några riktigt fina och utmanande dagar tillsammans med mycket skidåkning såklart, men också umgänge och gemenskap. Årets Sälen-resa blev den femte i raden, och ledaren Petter Ekelund är fylld av entusiasm och glädje när han sammanfattar årets läger.

– Det är så roligt att se hur flera av de deltagande har utmanat sig själva under de här dagarna, berättar Petter Ekelund. En mamma har också särskilt kommenterat hur hennes 13-årige son har ”vuxit” med den här resan. Hon var så orolig för honom innan, men han kom dit – och han kom hem!  

– Och det är just det som betyder så mycket, fortsätter Petter; att många ungdomar vågar så mycket mer än vad både de själva och föräldrarna tror, och hur de alltså ”växer” genom att vara hemifrån.

Petter berättar också om att vissa drabbade ungdomar inte kan eller vill vara med på t.ex. skolresor och andra aktiviteter där de inte kan vara med på samma villkor. På Sälen-lägret är alla medverka på samma villkor och man får vara sig själv och därmed utvecklas som individ. Och detta får ledarna ta del av.

– För mig som ledare är det responsen från ungdomarna som är betyder mest, förklarar Petter. Alla ger och tar, och framförallt hjälper och stöttar man varandra – det är min största upplevelse.

Sälen

Programmet såg kortfattat ut enligt följande. Petter Ekelund rapporterar:

Ankomst på söndag eftermiddag. Efter gemensam info, gick vi till skiduthyrningen och fixade utrustning till alla. Tillbaka i lägenheterna lagade vi mat tillsammans. Efter middagen gick vi ut och åkte pulka.

På måndag morgon var det gemensam frukost innan vi gick ut till skidbacken. Två av ungdomarna hade skidlektion medan övriga åkte skidor. Till lunch grillade vi korv. Efter skidåkningen gick vi till Leffes och bakade pizzor, stekte hamburgare och gjorde de mest fantastiska milkshakes! Väldigt mätta och nöjda spelade vi därefter bowling på Experium. Kvällen avslutades med kortspel, skratt och prat.

Även på tisdagen var vi ute i backen direkt när liften öppnade. Vi åt lunch på McDonalds. Trötta och nöjda efter skidåkningen tog vi oss tillbaka för en skön dusch och lite välförtjänt vila innan vi lagade en god middag tillsammans. Efter maten blev det åter kortspel och umgänge.

Sälen bjöd på ett fantastiskt väder. Kallt på morgonen men en blå himmel och strålande sol från morgon till kväll. Vi som ledare vill tacka alla fina ungdomar som var med. Ni är fantastiska, snälla, väldigt omtänksamma och hjälpsamma. På både dit och hemresan tog de äldre deltagarna hand om de yngre. TACK!

Sälen

Sälen

Sälen