Underlättar. Bostadsrätterna ägs av föreningen och ligger på Trädgårdsgatan i kvarteret Grillska gården, med gångavstånd till sjukhuset.

Första intrycket: ”Ett hem”

Barncancerfonden Mellansveriges lägenheter betyder mycket för drabbade familjer

En del av Barncancerfonden Mellansveriges stöd till drabbade familjer är att erbjuda tillfälligt boende under sjukhusperioderna. Föreningen tillhandahåller sedan lång tid tillbaka tre lägenheter i centrala Uppsala som kostnadsfritt kan disponeras av familjer och anhöriga då barnen är inskrivna på Akademiska sjukhusets barnonkologiska avdelning.

Bostadsrätterna ägs av föreningen och ligger på Trädgårdsgatan i kvarteret Grillska gården, med gångavstånd till sjukhuset. Syftet är att underlätta sjukhusvistelsen för drabbade familjer. Lägenheterna förmedlas genom avdelningen på sjukhuset.

Eftersom Mellansverige utgör ett stort upptagningsområde, är det många familjer som har en lång resväg till Akademiska. Då är också övernattning nödvändigt.

– Det ska vara enkelt för de som reser långt, förklarar Helena Larsson, ekonomisk kontaktperson i Barncancerfonden Mellansveriges styrelse. Huvudsyftet med våra lägenheter är att just göra det enklare för de drabbade. Ofta är det trångt på sjukhuset och då kan våra lägenheter vara ett bra alternativ för många.

Helena Larsson har varit ansvarig för lägenheterna sedan 2011, och var också med då de totalrenoverades för ungefär tre år sedan. Nu är lägenheterna komplett utrustade och ska i den mån det är möjligt motsvara hemlika förhållanden. Och Helena har fått ta del av mycket god respons under åren.

– Alla tycker att det är fint, berättar Helena. Det är nära till sjukhuset, och det ger möjligheten att få rå om sig själv i en kaotisk situation.

Smått kaotiskt var det kanske även under 1999, då föreningen riskerade att tvingas göra sig av med en av lägenheterna på grund av ekonomiska skäl. Räddningen kom dock, men från kanske lite oväntat håll, nämligen från familjeföretaget Thun´s klädbutik utanför Almunge. Sedan 1999 har Thun´s stått för årshyran för en av Barncancerfondens tre lägenheter. Företaget skriver:

”Vi på Thun´s känner oss hedrade att kunna bidra till en så bra sak. Vi förstår att den har varit mycket uppskattad och det värmer oss att vi kan bidra att göra vardagen något lättare för barnen och deras anhöriga.”

Dag Nyström har en ettårig dotter som diagnostiserades med cancer och opererades under hösten 2017. I januari 2018 var det dags för en PET-scanning och familjen reste från Västerås till Uppsala. I kallelsen stod det att en bokning var gjord för dem i en av Barncancerfondens lägenheter, eftersom de var tvungna att stanna över natten.

– Vi blev jätteglada, berättar Dag Nyström. Vi visste att det fanns någon form av övernattningsmöjligheter, men vi blev faktiskt förvånade över att man tänkt på oss på ett så konkret sätt. Och när vi sedan upptäckte allt det som Barncancerfonden står för på avdelningen; föräldrarum, massage, fika och syskonstöd, blev vi överväldigade.

Ibland passar det kanske bättre att bo kvar på sjukhuset, ibland på Ronald McDonald-huset, där möjligheten för socialt umgänge är större, men för många är en egen lägenhet det mest lämpliga i stunden.

– Vistelsen i Uppsala är ju bara en del i allt som vi gått igenom, fortsätter Dag Nyström. Man ramlar ju in i den här världen utan att veta något om barncancer, men då kändes det så skönt att någon tänkt på oss.

Dag Nyström och sambon Severine
Dag Nyström och sambon Severine

Lägenheten på Trädgårdsgatan passade familjen Nyström utmärkt.

– Det här var roligare än att ligga i sjukhussäng. Ettåringen kunde springa runt och fick ”vara barn”, och vi fick en samtidigt trevlig kväll. Det första intrycket när vi kom var: Ett hem – en komplett lägenhet och inget sunkigt hak…

– För oss betydde övernattningen i lägenheten framförallt att det underlättade enormt, avslutar Dag. Men också att bli sedd och omhändertagen – glädjen över att någon gör fint för en, när allt är jobbigt.

Thun´s

Thun´s är ett familjeföretag som startades för över 40 år sedan. Butiken ligger ca 7 km norr om Almunge och säljer kläder och skor samt heminredning och textil. www.thuns.se

 

Grillska gården

Grillska gården är den enda bevarade stadsgården i Uppsala och uppfördes under senare delen av 1700-talet. Gården har en lång historia med många välkända personer som ägare. Gården ligger längs med Trädgårdsgatan och Slottsgränd i kvarteret Munken.