"Människor som förstod vår kamp, vår ledsenhet, vår förvirring och som kunde dela med sig av sina erfarenheter och goda råd. Det här stödet från andra familjer har varit ovärderligt för oss." /Matti Tordsson

Trygghet, glädje och vägledning

Mellansveriges sekreterare Matti Tordsson hälsar God Jul.

”Vi lever livet framlänges men förstår det baklänges”

Det menade den danske filosofen Sören Kierkegaard. Ibland känns livet som att man kör på en mörk väg och har strålkastarna riktade bakåt på bilen och inget ljus framåt. Man håller hårt i ratten och hoppas att vägen är fri, att allt ska gå bra. På ett sätt har Kierkegaard rätt, våra egna liv kan bara förstås baklänges, genom att vi bearbetar och tolkar det vi varit med om. Men trygghet i nuet kan vi få genom att spegla vårt nu i människor som varit med om liknande upplevelser.

I slutet av september 2015 fick mitt yngsta barn sin cancerdiagnos. Jag kommer ihåg det första dygnet som ett stort tomrum. Det var som att marken under mig inte fanns kvar. Jag hade ingen erfarenhet av något liknande. Hur skulle jag navigera? Vi reagerar olika. Min reaktion blev att leta information. Jag var tvungen att få veta, försöka förstå vad som hände och vad som skulle hända. Jag minns att jag satt uppe nästan hela natten och lusläste 1177.se och barncancerfonden.se. Jag bestämde mig direkt för att bara söka svar i källor som jag hade förtroende för. De kommande veckorna och månaderna var omtumlande men vi fann ganska snart familjer som gått före. Familjer som gått igenom liknande saker som vi gick igenom. Som brottats med allt det där som en cancerdiagnos för med sig. Människor som förstod vår kamp, vår ledsenhet, vår förvirring och som kunde dela med sig av sina erfarenheter och goda råd. Det här stödet från andra familjer har varit ovärderligt för oss.

Barncancerfonden Mellansverige organiserar aktiviteter och träffar för cancerdrabbade barn, syskon, föräldrar och nära anhöriga under och efter sjukdomstiden. Vi i styrelsen har nyligen godkänt handlingsplanerna för 2023. Det kommer att vara många olika sorters aktiviteter, alltifrån föräldraträffar, hockey- och fotbollsmatcher till julbord! Min önskan är att alla som vill och behöver ska hitta en gemenskap som kan ge trygghet, glädje och vägledning!

Varmt välkommen till Barncancerfonden Mellansverige.

Och God Jul!

/Matti Tordsson
Styrelseledamot och sekreterare, Barncancerfonden Mellansverige