Nedsjunken i arbetet. Hashan Sulaiman har jobbat flitigt med att sprida information om massagestolens möjligheter på 95 A.

”Skönt att komma bort från verkligheten.”

Många röster om uppskattad massagestol på 95 A.

”Sen jag fått beskedet om mitt barns sjukdom, känns det som att hela världen är på mina axlar, och skulderblad. Massagestolen hjälpte mig mycket. Tack för att ni skaffat denna.”

/En av många positiva kommentarer från massagestolen på Barnonkologen


Lovorden är många. Men så är den också något utöver det vanliga. Massagestolen, eller kanske snarare fåtöljen, utgör en betydelsefull resurs för trötta kroppar på avdelning 95 A, men det kanske inte är alla som känner till den. Och det vill undersköterskan Hashan ”Hasse” Sulaiman ändra på. Under det år som han har arbetat på 95 A, har Hashan engagerat sig i detaljerna på avdelningen. Detaljerna som gör skillnad.

– Jag brinner verkligen för det här, berättar Hashan. Att arbeta med barn är bland det viktigaste man kan göra. Det var inte jag som valde yrket. Det var yrket som valde mig.

Hashan har två veckor kvar som undersköterska. Därefter väntar tre års studier till sjuksköterska. Men han fortsätter att arbeta som timanställd på den plats som han älskar: Barnonkologen på Akademiska barnsjukhuset. Här är han engagerad i allt, men kanske mest de små, men viktiga detaljerna på avdelningen – detaljerna som kan betyda otroligt mycket för ett sjukt barn. Bland annat är han TV-spelsansvarig, och har många idéer om hur de drabbade ska kunna få stimulans under sin sjukhusvistelse.

En viktig detalj är till exempel de bilder som sitter utanför rummen. Det här är personliga bilder som barnen själva har fått varit med att välja och ta fram. En bild som speglar ett intresse och en individ, istället för en sjukdomsdiagnos.

Fantasifulla och egenvalda bilder pryder dörrarna till rummen på 95 A.

Och så har vi då massagestolen. Genom stöd från Barncancerfonden Mellansverige, står den där i Samtalsrummet, som fungerar som en plats för ett avbrott och egenvård. Möjligen ser den vid första anblicken lite skräckinjagande ut. Men den känslan försvinner fort, så fort man sjunkit ner i härligheten. Stolen är nämligen en högteknologisk och skön historia, som bara måste provas. Hashan Sulaiman är en av alla som vurmar för stolen, och han har arbetat flitigt med att missionera om dess möjligheter.

– Föräldrar glömmer lätt bort sig själva på sjukhuset, och det är ju inte så konstigt, förklarar Hashan. Men det är faktiskt viktigt att ibland ta sig tid och ställa sig själv frågan; hur mår du?

Massagestolen kan inte förbokas, men kan nyttjas dygnet runt, bara rummet är ledigt. I anslutning till stolen finns också en ”gästbok” där användarna får lämna respons på sin upplevelse. Och att den uppskattas råder det inga tvivel om. 

– Massagestolen är kanske en liten del av jobbet, fortsätter Hashan. Men den är otroligt värdefull för helheten. Därför är det också viktigt för oss med responsen i gästboken.


Röster från massagestolens gästbok:


”Skönt att få en stund att sluta ögonen och släppa alla tankar!”

”Tack för att ni har fixat detta. Skönt att komma bort från verkligheten.”

”Det enda som ger mig energi för att återhämta mig. Att vara förälder till ett cancersjukt barn är obeskrivligt. Men att kunna vara själv i den stolen och få lite kraft är underbart.”

”Jättebra. Min mamma höll på att somna.”

Fakta

Barncancerfonden Mellansverige leasar sedan 2016 massagestolen från företaget Time2Care. Detta efter förslag från barnsjukhusets syskonstödjare.

Massagestolen står i Samtalsrummet, direkt till höger efter dörrarna in till avdelning 95 A.

Stolen har olika program, både för avslappning och energipåfyllnad, och vänder sig till föräldrar och tonåringar på avdelningen. Användandet är gratis.