"Det här blev ett uppvaknande för mig, och jag bestämde mig för att göra något." /COW

Fyndiga teckningar gav klirr i kassan

Välkänd tecknare sålde sina tavlor till förmån för Barncancerfonden.

VÄSTERÅS
Har konst och skämtteckningar något med Barncancerfonden att göra?
Ja, i alla fall från och med nu.
Tecknaren Curt Oscar Walleruds tavlor gick åt som smör i solsken då de ställdes ut och såldes till förmån för Barncancerfonden Mellansverige.

Tecknaren, författaren, konstnären och kompositören Curt Oscar Walleruds, alias COW, har tecknat skämtsamma bilder för VLT – Vestmanlands Läns Tidning, i över 60 år. Inte mindre än 15 000 teckningar har under decennierna dagligen roat Västeråsläsarna under bl.a. vinjetten ”Dagens COW”. Så många bilder har det blivit, och originalen har succesivt samlats på hög hemma hos Curt Wallerud på Lidingö.
COW

Exempel på teckning av COW

– Jag har tecknat för VLT under i princip hela livet, konstaterar COW. Och nu vill jag faktiskt bli av med alla tavlor. Ett alternativ är ju att åka till soptippen, men jag kom på ett sätt som var mycket bättre.

På COW´s eget initiativ har nu en del av samlingen ställts ut i form av collage och sålts på Café Anund vid Anundshögs fornlämningsområde utanför Västerås. Genom Badelunda Hembygdsförening arrangerades utställningen under tre veckor, men redan vid vernissagen den 20 januari såldes 56 av tavlorna, och veckan efter gick de återstående fyra åt. Hela behållningen från tavlorna samt från bössinsamling gick till Barncancerfonden Mellansverige.

– Jag måste säga att jag, liksom säkert många andra, haft en okunskap om barncancer, medger COW. För mig har cancer varit en sjukdom hos äldre, och jag har aldrig tänkt att även små barn kan drabbas. Det här blev ett uppvaknande för mig, och jag bestämde mig för att göra något.

– Det är lite sent för mig att sträva efter mer pengar och berömmelse, fortsätter COW. Så jag tänkte att om det går att få ut något positivt av allt liggande material, skulle det glädja mig ofantligt.

Och glädjas fick han också, liksom Barncancerfonden Mellansverige, som när utställningen var över fick ta emot över 19 000 kr. Och det är kanske inte över än. Om det vill sig väl, kommer samarbetet och projektet fortsätta under våren och hösten 2018.

– Det är i alla fall min förhoppning, avslutar COW. Och blir det av, så blir det samma ställe och samma syfte.

Vernissage
Försäljningen av COW`s tavlor under vernissagen den 20 januari

Läs mer om COW – Curt Oscar Wallerud

Samarbetspartners för insamlingen och utställningen har varit:
Café Anund (som drivs av Västerås kommun som ett arbetsmarknadsavdelningsprojekt, arbetsledare; Ingrid "Lillan" Jonsson och Bo Hägglöf) och Badelunda Hembygdsförening.