Enköpings Amatörfiskareförening – 1939-2018.

Sista kastet blev ett lyckokast

Enköpings Amatörfiskareförening skänkte hela sin kassa till Barncancerfonden Mellansverige

Ibland kan slutet bli början på något nytt.
En av Sveriges äldsta fiskeföreningar har gått i graven.
Men på ett ädelt sätt.
Sista kastet för Enköpings Amatörfiskareförening blev ett lyckokast för Barncancerfonden Mellansverige.

Enköpings Amatörfiskareförening (EAF) grundades 1939. Innan fiskelagen som tillåter fritt fiske med handredskap trädde i kraft 1985, var föreningen en av Sveriges största, med ca 1700 medlemmar. Under senare år har föreningen utgjorts av ca 70 glada fritidsfiskare med en gedigen meritlista på området. Bland annat har klubben arrangerat två SM i pimpelfiske (1989 och 2000) och har flera nordiska och svenska mästare i sitt stall. Därtill har man drivit en flitig ungdomsverksamhet med ett natur- och fiskevårdande syfte.

Men allt har sitt slut. 2018 fick man inte ihop till en komplett styrelse och det beslutades därför att klubben och verksamheten läggs ner. Sorgligt men oundvikligt. Men vad gör man då med en kvarvarande föreningskassa, och i EAF:s fall exakt 56 292,41 kr?

– Det var självklart och ett enhälligt beslut att skänka våra pengar till Barncancerfonden, berättar Olle Pettersson, föreningens ordförande sedan 20 år.

– Enligt de formella stadgarna skulle kassan gå till ”fiskevårdande åtgärder”, fortsätter Olle. Men dessa paragrafer var så gamla att de kunde revideras.

Enköpings Amatörfiskareförening är inte det enda fallet då en föreningsverksamhet lagts ner och de resterande pengarna gått till välgörande verksamhet. Nyligen tystnade också Flens Dragspelsklubb, men finalen klingade i dur.  Även här skänktes alla tillgångar till Barncancerfonden Mellansverige.

– Det här känns som ett bra och värdigt sätt avsluta något, förklarar Olle Pettersson. Pengarna får liksom leva vidare genom en annan förening och gör på så sätt nytta för andra.

Har du/ni en föreningsverksamhet som sjunger på sista versen?
Gör som EAF; gör skillnad för cancerdrabbade barn i Mellansverige. Tack för er gåva!

Läs mer om Enköpings Amatörfiskareförening

Enköpings Amatörfiskareförening

Fiskeförening
Sportfiskarna – Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbud, har idag cirka 400 anslutna föreningar. Sportfiskarnas medlemsföreningar bedriver omfattande verksamhet med inriktning på bland annat fiskevård, ungdomsaktiviteter och fisketävlingar.

Källa: Sportfiskarna

Förening och klubb
En förening är en sammanslutning av personer eller andra typer av intressenter, det vill säga en organiserad grupp medlemmar, som ägnar sig åt en avgränsad verksamhet.

En synonym till ordet förening (när det avser en ideell förening) är klubb.

Källa: Wikipedia