Välgörare. "Mår man bättre själv, är man nog också en bättre hjälp för sitt barn", tror Cecilia Isakson, Mellansveriges massör på 95A.

Massage när den som bäst behövs

Möt Cecilia Isakson – massören på 95A

Tisdagar är speciella på avdelning 95A på Akademiska barnsjukhuset.
Då kommer nämligen massören.
”Att få människor att må lite bättre gör mig jätteglad.”
Det säger Barncancerfonden Mellansveriges massör, Cecilia Isakson.

Barncancerfonden Mellansverige har sedan länge finansierat och erbjudit föräldrar på barnonkologen gratis massage – ett tillfälle för en drabbad förälder att få en stunds avkoppling och rå om sig själv lite. Sedan hösten 2018 utförs massagen av Cecilia Isakson som tog över uppdraget efter Mona Björklund.

Massage och friskvård är också Cecilia Isaksons huvudsakliga yrkesområde. Hon är i grunden kostrådgivare och har idag ett företag som bland annat erbjuder massage, kinesiologi och coaching. Men att komma till sjukhuset innebär en annan situation än att ta emot patienter på mottagningen i Hågaby utanför Uppsala.

– Att massera föräldrar till cancersjuka barn blir en annan ingång till behandlingen, förklarar Cecilia. Då kommer människor som inte sökt sig till mig på grund av ett aktivt problem, utan som istället kanske inte alls vet var de har ont.

– Men ofta visar sig stora behov, fortsätter Cecilia. I den här situationen är det naturligt att inte tänka på sig själv, och på det tillkommer mycket sittande och halvliggande ställningar på sjukhuset, vilket påfrestar kroppen.

Många gånger är den största behållningen med massagen för en drabbad förälder att helt enkelt bara få en halvtimme för sig själv. Och det här är möjligt just genom att massagen erbjuds på plats; på avdelningen och när den kanske som bäst behövs.

– Det här kan vara otroligt värdefullt på många olika nivåer, tror Cecilia. Det händer något annat i tillvaron och massagetillfället blir en avvikelse från vardagen. Men det roligaste för mig är resultatet; att de som kommer till mig faktiskt blir bättre då de får en riktigt behandling.
”Äh, vet du – det blev så bra!”, kan jag få höra, och det gör mig jätteglad. Mår man bättre själv, är man nog också en bättre hjälp för sitt barn.

En viktig del av verksamheten har också visat sig vara kontinuiteten. Varje tisdag från 15.30 äger massagen rum, och bokningen görs genom en lista i familjerummet på avdelningen. Denna rutin har bidragit till relationer för Cecilia som kan fortsätta en behandling där hon senast slutade. Tisdagarna har därmed blivit lite av en höjdpunkt i veckan och bokningslistan är oftast full.

Men det är inte bara för föräldrarna som tisdagarna betyder något extra.

– En pojke som jag tidigare träffat och masserat fötterna på, vaknade upp på BIVA (barnintensivavdelningen), berättar Cecilia. Och det första han då säger är: ”Det är tisdag och då ska massören komma.” Att det var tisdag hade inte föräldrarna koll på, men för pojken var detta det första han tänkte på, så de ringde från BIVA och bad mig plocka ihop mina saker och komma omedelbart, vilket jag också gjorde.

– Det här var så fint, avslutar Cecilia.

Massage på 95A

Barncancerfonden Mellansverige bjuder varje vecka på 30 minuters gratis föräldramassage. Denna behandling kan fås på tisdagar i förberedelserummet på ”Bonken” med start 15.30. För att boka massage skriver ni upp er på bokningslistan i familjerummet.

På avdelningen finns också en massagestol som Barncancerfonden Mellansverige bekostar. Massagestolen står i Samtalsrummet, direkt till höger efter dörrarna in till avdelning 95A. Stolen har olika program, både för avslappning och energipåfyllnad och vänder sig till föräldrar och tonåringar på avdelningen. Användandet är gratis.