”Det är så viktigt att få träffas och ha roligt.”

Åsa Eklund berättar om skärgårdshelgen som arrangeras för unga vuxna i sommar.

”Du är tonåring och har fått reda på att du har cancer, en sjukdom som du kan dö av, fastän du knappt har hunnit börja leva.”
I samband med internationella barncancerdagen den 15 februari 2018 lanserar Barncancerfonden projektet "Livet på paus", som består av en bok och en intervjuserie i tre delar, och fokuserar på tonåringar som drabbas av cancer.

Läs mer om Livet på paus här

Barncancerfonden Mellansverige arbetar också med att stötta cancerdrabbade ungdomar och unga vuxna, och det föreningen kan bidra med är bland annat att arrangera aktiviteter som vänder sig just till den här målgruppen. Ett av dessa initiativ kommer från Hudiksvallsgruppen. Under en helg i augusti bjuds unga vuxna in till en vistelse på ön Rönnskär i Söderhamns skärgård. Åsa Eklund från Söderhamn är en initiativtagarna, och hon vet hur viktigt det är att aktivera unga vuxna.

– Min son fick en hjärntumör när han var tre år, berättar Åsa, som har varit engagerad i Barncancerfonden Mellansverige sedan dess. Nu har han vuxen, men det är lätt att drabbade unga vuxna blir sittande hemma och inte på egen hand förmår sig att ta sig iväg på aktiviteter. Därför är det viktigt att erbjuda olika sätt att komma ut och träffa andra, få nya upplevelser och ha det härligt tillsammans.

Söderhamn skärgård kanske inte är helt känd för alla. Men denna skärgård har faktiskt över 500 öar, och mitt i den idylliska hälsinge-arkipelagen ligger Rönnskär, vars gamla lotsstation nu drivs som vandrarhem. Åsa har såklart varit där.

Åsa Eklund
Åsa Eklund

– Vi har ju en så otroligt vacker skärgårdsnatur som jag bara älskar, förklarar Åsa. Och när jag satt på bryggan ute på Rönnskär i somras tänkte jag; det här vore väl något för våra ungdomar! Så därför har vi nu ordnat en helg för unga vuxna just här.

Skärgårdshelgen ska inkludera avkoppling och sång och musik, men också spänning och äventyr. Bland annat erbjuds en fartfylld tur med ribbåt.

– Det måste vara lite spänning också, om man vill och törs, menar Åsa. Men det absolut viktigaste med en sådan här aktivitet är gemenskapen. Att bara få ha det lite mysigt tillsammans med andra som har gått igenom samma sak som en själv. Det är så viktigt att få träffas och ha roligt. Och det här kan vi erbjuda unga vuxna i sommar.

Skärgårdshelgen i Söderhamns skärgård äger rum den 4-5 augusti 2018, och det går att anmäla sig redan nu. Aktiviteten vänder sig till drabbade unga vuxna, i första hand över 18 år, och medlemmar i Barncancerfonden Mellansverige.

Läs mer och anmäl dig till Skärgårdshelgen här