Lustfyllt. Syskonstödjare Gustav Westerholm och barndietisten Hanna Edin inspireras av boken "Lustfyllda mellanmål" i sitt nya matprojekt på 95A.

Tacokrydda, kanel och kardemumma

Matnyttigt projekt beviljat för att ordna nya, spännande mål på 95A

Du vet själv hur aptitlös man känner sig efter att ha legat magsjuk.
Den känslan kan ett barn under cancerbehandling uppleva ständigt.
Samtidigt är näringsintaget avgörande behandlingsmöjligheterna.
Som tur är finns det människor som har tänkt på det här.

Gustav Westerholm är syskonstödjare på avdelning 95A på Akademiska sjukhuset, en tjänst som delvis finansieras av Barncancerfonden. Men i grunden är han också undersköterska och har sett verksamheten på sjukhuset inifrån under många år. Genom sitt starka intresse för barns välbefinnande och insikten i Barncancerfondens roll, ser Gustav Westerholm de små, men samtidigt mycket betydelsefulla åtgärder som kan göra skillnad. Ett exempel på detta är ett nytt matprojekt för att ”piffa upp” frukost och mellanmål på barnonkologen, en satsning som Barncancerfonden Mellansverige står bakom. Med sig har han barndietisten Hanna Edin.

– Vi vill bidra till det ”lilla extra”, utöver de fasta måltiderna på avdelningen, berättar Gustav Westerholm. Och det finns två aspekter på detta; dels att locka till bättre aptit och att barnen äter bättre, men också den sociala biten, att få gå iväg och sätta sig tillsammans och äta under trevliga former – det vill jag se!

Projektet går ut på att inledningsvis en gång i veckan bjuda in till frukostar och mellanmål (som avdelningen själv står för) utöver det vanliga. Och barnen kommer också att få påverka och delta i tillagningen.

– Många kanske tror att barn som får välja fritt bara vill ha socker och kakor, säger Hanna Edin, dietist på Akademiska barnsjukhuset. Men så är det inte. Nej, här är det salta grejer som gäller, alltså till exempel bacon och kebab, och den tanken vi överföra på de viktiga extramåltiderna.

Efter fem år på barnsjukhuset och 22 år i branschen vet Hanna vad hon talar om.

– Frukost, mellanmål och kvällsfika, utgör faktiskt hälften av ett barns dagsbehov, förklarar Hanna. Och ibland går det av olika anledningar inte att få i sig ett huvudmål på dagen, samtidigt som är det avgörande för ett barn under behandling att behålla sin vikt. Därför är dessa mindre mål av stor betydelse.

Cellgiftbehandlingar kan ge smakförändringar, vilket kan göra det knepigt att äta. Köttbullar pannkakor smakar inte längre gott, men då gäller det att tänka ett steg längre. Nya och kanske oväntade kryddor och smaker kan då vara nyckeln, i kombination med vad patienten faktiskt är sugen på. Och Hanna har receptet.

– Tacokrydda, kanel och kardemumma, funkar för det mesta, utbrister Hanna. Det ska kännas ”wow, va roligt det var att äta”!

– Man kan faktiskt likna situationen med en bakfylla; kroppen vill ha fett och kolhydrater, fortsätter hon. Och man bör förstå att mat som man annars ser som ”dålig”, kanske inte behöver vara fel just då. Nutritionen är så viktig för ett sjukt barn. Det handlar helt enkelt om att bryta aptitlösheten.

Syskon-Gustavs pizzabullar
Andra bullar. Syskon-Gustavs pizzabullar skapar aptit.

Engagemanget för att ge barnen möjlighet att äta bättre, finns sedan tidigare hos föräldrar som Gustav och Hanna möter. Men någon måste också ta tag i saken för att det ska bli verklighet, och det här sker nu genom Barncancerfonden Mellansveriges stöd. Nu byts ostmackorna ut mot nygräddade scones med kardemumma och kanel, eller varför inte Syskon-Gustavs ljuvligt pikanta och feta pizzabullar?

Gustav och Hanna understryker effekten av aktivitet och en enkel ”guldkant” på måltiden.

– Det lilla i stunden, kan bli så himla stort, avslutar Hanna. Bara lite glitter och glamour – att få ett glas juice med glitterpinne, kan innebära så mycket glädje för ett barn under behandling.

Och ibland leder dietistens lyhördhet till rena a la carte-beställningarna.

”Jag vill ha hummer”! begärde nyopererad kille, som Hanna en gång mötte.

Beställningen mottogs naturligtvis utan knussel, och löstes genom ”husets” naturella näringsdryck, spetsad med hummerfond.

Projektet ”Frukost och mellanmål med guldkant” kommer att inledas under våren 2018.

Nutrition
Nutrition (Human nutrition) = näringslära – vetenskapen om kostens betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande, om människans energiomsättning och om vilka näringsämnen kroppen behöver m.m.

 

Barndietist
Vid Barnnutritionsavdelningen på Akademiska barnsjukhuset arbetar sex dietister och två undersköterskor. Avdelningen informerar om kost som en del i behandlingen, och ger också råd och stöd i näringsfrågor till vårdavdelningar och andra sjukhus.