"Att tillverka lapptäcken är en traditionell hantverksteknik som historiskt handlar om att ta tillvara på det man hade. Och i det här fallet blir det ju samtidigt en fin symbolisk handling att tillsammans ”lappa ihop” något till förmån för någon annan." /Tina Ojalehto

Värmande gåva söker hjälte

Handgjort lapptäcke från Risbroskolan i Fagersta säljs till högstbjudande

Vill du eller ditt företag göra en insats för Barncancerfonden och samtidigt bli ägare till ett vackert lapptäcke, tillverkat av barn som vill hjälpa andra barn?
Är du hjälten som lägger det högsta budet och därmed bidrar till vårt arbete i Mellansverige?
Är du den som gör skillnad? Vi hoppas det.

Strax innan jul mottog Barncancerfonden Mellansverige en gåva utöver det vanliga. Och hälsningen löd:

”Vi är 8E från Risbroskolan i Fagersta och har haft ett projekt där vi har gjort ett gemensamt lapptäcke. Vi tog ett gemensamt beslut om att vi vill skicka vårt täcke till er för att vi vill att det ska gå till ett bra ändamål. Vi vill tacka er för att vi får skicka vårt lapptäcke till er. Vi hoppas att det kommer att glädja någon som har det tufft just nu.

Med vänliga hälsningar, 8E och textilläraren Tina.”

Eftersom tanken är så god och täcket är så fint, vill nu Barncancerfonden Mellansverige att fler ska få ta del av detta, och väljer därför att auktionera ut gåvan till förmån för föreningens verksamhet.
Men hur började då allt på Risbroskolan?

– Från början var själva lapptäcket min idé, berättar Tina Ojalehto, textilslöjdslärare på Risbroskolan. Jag tyckte att eleverna skulle pröva att göra något roligt gemensamt, och då passar det bra med just ett lapptäcke där varje elev syr en ruta med nio lappar, vilket tillsammans i resulterar i ett helt täcke.

Men redan innan arbetet påbörjades, kom frågan upp vad som skulle göras med det färdiga täcket, som ju alla i klassen stod bakom. Att skänka bort det, stod då snart klart som det bästa alternativet, och en livlig diskussion med många förslag om lämplig mottagare följde och landande tillslut i en omröstning. Vann gjorde Barncancerfonden.

– Jag tror det ligger i tiden att tänka på välgörenhet, tror Tina Ojalehto. Vi har ju t.ex. Musikhjälpen i P3 som gick under tiden och engagerade många elever, som då också ställde sig frågan; vad kan vi göra?

– Att tillverka lapptäcken är en traditionell hantverksteknik som historiskt handlar om att ta tillvara på det man hade, d.v.s. att återanvända tyger och kläder, fortsätter Tina. Och i det här fallet blir det ju samtidigt en fin symbolisk handling att tillsammans ”lappa ihop” något till förmån för någon annan.

Tina Ojalehto
Tina Ojalehto

Det värmande lapptäcket har måttet ca 135 x 95 cm och kan med fördel också fungera som en vacker väggprydnad, och inte minst en symbol för när barn hjälper barn.

Auktion

Om du vinner auktionen, ser vi inte betalningen som en försäljning utan som en gåva från dig. Det vackra lapptäcket blir således ditt gåvobevis. Du kommer även att erhålla en bonuspresent från oss, som tack för ditt engagemang.
Vi vill gärna också uppmärksamma resultatet av auktionen genom att presentera vår hjälte – alltså du eller ditt företag, på vår hemsida och i övriga kanaler.

Pengarna går oavkortat till Barncancerfonden Mellansverige.

Lycka till!

Till auktionen