”Världens roligaste jobb!"

Anna Hallman är ny som fast anställd konsultsjuksköterska på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

Rollen som konsultsjuksköterska för barn med barncancer kräver erfarenhet.
Både på det medicinska och sociala planet.
Här krävs helt enkelt rätt person på rätt plats.
Anna Hallman har det som krävs, och därmed är konsultsjuksköterskornas team på Akademiska barnsjukhuset komplett.

Efter en tids tillfälliga lösningar för Barncancerfondens konsultsjuksköterskor på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala, är nu de ordinarie tjänsterna klara. Konsultsjuksköterskorna för barncancer – solida tumörer och leukemier, är Victoria ”Vicky” Wennberg och Anna Hallman, som tidigare vikarierat på posten. Victoria Wennberg är också, tillsammans med och Ann-Christin ”Anki” Björklund, konsultsjuksköterska för barn med hjärntumör. Den fasta bemanningen är alltså på plats och personalen på avdelningen kan möta våren i ett komplett team. Anna Hallman är sedan februari formellt ny i tjänsten som konsultsjuksköterska.

– Det känns jätteroligt och jag är såklart nöjd, säger Anna Hallman, som dock fortfarande har två dagar i veckan på vårdavdelningen, vilket passar henne perfekt.

– Det känns samtidigt viktigt att ”ha en fot” kvar på avdelningen, för att inte helt tappa det kliniska arbetet.

I juni i år är det 30 år sedan Anna Hallman blev färdig sjuksköterska i Uppsala. Och sedan 19 år tillbaka har hon arbetat inom barncancervården.

– Såsom många andra inom vården åkte jag för att arbeta i Norge när det begav sig, berättar Anna. Och när jag var i Tromsø fick jag för första gången möjligheten att arbeta med cancersjuka barn – vilket många andra flydde ifrån – men jag fastnade och kände att det här var helt rätt område för mig. Så jag sökte mig därför sedan tillbaka till Uppsala och fick 2002 anställning på barnonkologen, och på den vägen är det. Att nu vara anställd som konsultsjuksköterska för barn med barncancer är världens roligaste jobb, speciellt när det gäller att träffa barn utanför sjukhuset.

– I vårt uppdrag ligger ju att besöka skolor och möta elever och skolpersonal på plats, fortsätter Anna. Och det är något som jag tycker extra mycket om – att föreläsa för barn. Yngre barn har ofta så spontana frågor; alltifrån hur gammal jag är till om jag har sett en död människa, och det är väldigt roligt. Äldre barn tänker mer och tycker att saker och ting är mer jobbigt, vilket det såklart är, och det är också en stimulerande utmaning för oss.

Rollen som konsultsjuksköterska går mycket ut på att ha en större bild av den drabbade familjens situation än bara den medicinska. Det innebär bland annat att koordinera och samordna vårdkontakter, utbilda och samtidigt se hela familjen och göra upp individuella planer därefter. Allt detta kräver erfarenhet på flera områden, något som Anna Hallman besitter. Som konsultsjuksköterska tjänstgör man civilklädd, man ger inga sprutor, men möter istället det som finns runtomkring – alla frågor till exempel.

– En förändring som skett under den senaste tiden är föräldrarnas medvetenhet, förklarar Anna. Idag är det så lätt att googla fram all möjlig information i jakt på kontroll, och ett mer kritiskt förhållningssätt från föräldrarna ställer högre krav på oss. Det som står på nätet är ju inte alltid det rätta.

– En viktig del av jobbet är att ”läsa av” varje drabbad person, avslutar Anna. Alla reagerar olika i svåra situationer och då behöver vi som konsultsjuksköterskor vara lyhörda. Vissa vill bara ifred, andra vill ha all information direkt. Och det här tror jag att jag är ganska bra på, efter 20 år!

Anna Hallman

Titel: Konsultsjuksköterska för barn med barncancer – solida tumörer och leukemier

Bor: Vedyxa, tillhörande Danmarks socken utanför Uppsala

Har arbetat på barnonkologen sedan: September 2002

Det bästa med mitt jobb: Att få träffa barn och ungdomar i alla åldrar och vara en länk i deras resa till att bli fiska igen, men även att sprida kunskap om cancer hos deras förskole/skolkompisar.

Det här vill jag med mitt jobb: Ta hand om människor på bästa sätt och sprida kunskap.

Det här visste du kanske inte om mig: Är en hejare på sticka "Pippi-tröjor".

Läs mer om Barncancerfondens konsultsjuksköterskor här

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Fotograf: Jens Norberg
Skribent: Jens Norberg
Faktagranskad av: Anna Hallman