Lycka till på färden!

Jessica Albinsson: Brev från en ”helt vanlig mamma” – eller?

KRÖNIKA/BREV
Jessica Albinsson nappade direkt på löparen Jan Haaks projekt att springa genom hela Sverige och samtala om cancer. För det kan ju vara bra att blanda upp mötena med lite ”vanligt folk” såsom hon själv. Men, är hon verkligen en sån där ”vanlig människa”?

Med start den 12 juni kommer löparen Jan Haak från Malmö att springa från Universitetssjukhuset i Malmö till Kebnekaises sydtopp för att manifestera allt som görs för cancerdrabbade och närstående. Detta under vinjetten ”Samtal vid vägkanten – en hyllning till livet”. Längs vägen kommer han att träffa och samtala med olika människor med cancererfarenhet, vilket kommer att dokumenteras i blogg.
Mellan den 1–3 juli beräknar Jan Haak att nå Hudiksvall, och tur är väl det, för där väntar ingen mindre Mellansveriges styrelseledamot Jessica Albinsson vid vägkanten. Jessica nappade genast på projektet. Här följer hennes brev till Jan Haak.

Läs mer om projektet och Jan Haak här: Malmö Kebnekaise mot cancer 2018 (pdf)

Jessica Albinsson
Hudiksvall den 15 maj 2018

Hej Jan!

Wow! Vilken fantastisk insats du planerar – både bedriften att ta dig till fots genom Sverige, och engagemanget att belysa detta viktiga ämne. Min spontana reaktion var att jag självklart vill vara med, och jag ställer gärna upp för ett samtal vid vägkanten. Sedan, efter att ha sett din gedigna lista på de andra du samtalar med, kände jag dock lite ”oops”… Passar jag in, och vem är jag då?
Men vid lite eftertanke så tror jag att det faktiskt är bra att blanda med lite ”vanligt folk” också.
Och jag är ju en sån där vanlig människa och mamma... Eller?

En vanlig mamma... till en dotter som fick sin cancerdiagnos 2013, men som nu mår bra.

En sån där vanlig mamma... som suttit vid frukostbordet en morgon under sjukdomstiden och fått frågan från min dotter; ”ska jag dö du?”

En vanlig människa... som jobbar på apotek och möter många människor som är sjuka eller vårdar sina anhöriga och fått tagit del av deras erfarenheter och berättelser.

En sån där vanlig människa... som har ett engagemang och som under fyra somrar drivit ett kafé där vi dragit in över 200 000 kr till Barncancerfonden Mellansverige.

En vanlig mamma... som valt att engagera mig i styrelsen för Barncancerfonden Mellansverige och som är familjekontaktperson för vår stadsgrupp i ”Glada Hudik”, där jag tillsammans med Jenny Marsch arrangerar aktiviteter för drabbade familjer.

Jo, jag är väl ändå en rätt vanlig människa, men jag tror att jag kanske är mer öppen och vågar prata mer om saker som är jobbiga.

Jag tycker att vi behöver prata mer om jobbiga saker, så att det blir mindre jobbigt. Ofta hejdar människor sig själva i sitt bemötande gentmot människor i sorg av olika anledningar, eftersom de tror att de måste ha något bra att säga. Men de missar då det som är det viktiga, och det är inte att prata och ge råd, utan att faktiskt lyssna och att bara finnas där.

Oj, nu svävade jag visst ut lite... Men jag ställer gärna upp på ett samtal vid vägkanten, om du fortfarande vill träffas!

Meningen med livet är väl att ge livet en mening, och det känns som du hittat en viktig mening med ditt liv och ett budskap att sprida. Jag önskar dig all lycka till på färden!

Med vänlig hälsning,

Jessica Albinsson