Vardagshjälten

Vi tackar Ulf Engelhart, brev- och glädjespridare i föreningens tjänst.

I snart 10 år har Ulf Engelhart levererat posten till Barncancerfonden Mellansverige.
”Inte så mycket att skryta med”, tycker han själv.
Men där tycker vi olika.
Uffe är en vardagshjälte som vi inte skulle klara oss utan.

Barncancerfonden Mellansverige får sedan urminnes tider sin post utdelad till en postbox – en vanlig företeelse för en organisation. Problemet är bara att boxen numera är lokaliserad en bra bit utanför Uppsala centrum och föreningens kansli. Skulle föreningsinformatören åka dit och vittja posten flera gånger i veckan, skulle det innebära mycket tid. Och skulle föreningen beställa extra postutdelning efter att posten kommit till boxen, skulle det innebära märkbara kostnader. 

Ulf ”Uffe” Engelhart är bilförsäljare och åker dagligen förbi postboxen på vägen till jobbet. Under många år har han därmed haft möjlighet att hämta posten och sedan leverera den till kansliet på hemvägen. Barncancerfonden Mellansverige har alltså en egen och exklusiv brevbärare, vilket torde vara få föreningar förunnat. Hans dagliga gärning syns inte utåt, men har stor betydelse för den administrativa verksamheten.

Det började genom att Uffe sedan länge varit bekant med föreningens tidigare föreningsinformatör Olof Frode. Och redan innan Frode började på Barncancerfonden och då arbetade på lekterapin på Akademiska barnsjukhuset, uppstod hos Uffe en vilja att bidra och göra skillnad.

– Jag har ju alltid hållit på med bilar, berättar Uffe, och när jag körde mycket racing, kom vi upp till sjukhuset och visade barnen racerbilen, vilket var mycket uppskattat. Och på den vägen är det.

Allt sedan Olof Frode började arbeta på föreningens kansli på Kungsgatan i Uppsala, har Uffe så gott som dagligen skött postleveransen mellan boxen och kontoret, d.v.s. i runda slängar under närmare 10 år. 2017 tog Jens Norberg över tjänsten som föreningsinformatör, och det goda samarbetet med Uffe har bara fortsatt. Men vem är då Ulf Engelhart – brev- och glädjespridaren i föreningens tjänst? Och vad driver honom i hans vardagliga stordåd?

– Det har alltid känts bra för mig att bidra med något nyttigt, förklarar Uffe. Att känna att man gör något bra och till förmån för andra. Kanske speciellt med tanke på att min son fick diabetes i tonåren. Att få ge tillbaka.

– Det känns bra inombords helt enkelt, fortsätter Uffe. Det känns bra att det finns något konkret som just jag kan göra för att hjälpa till.

För några år sedan fick Uffe själv en cancerdiagnos. Ett litet sår strax ovanför tinningen som aldrig läkte visade sig vara basalcellscancer (basaliom), en speciell typ av hudcancer som växer långsamt och i regel saknar förmåga att bilda dottertumörer. Efter en omfattande operation och hudtransplantationer är Uffe idag frisk från cancern, och det frivilliga brevbäraruppdraget fortsätter med oförminskad entusiasm.

Det enda hotet är den dag då Uffe går i planerat tidig pension och bosätter sig på spanska solkusten under hela vinterhalvåret. Men då kommer vakansen på ”posten” att annonseras ut i god tid, det lovar vi!

Tack, Uffe!

Barncancerfonden Mellansverige vill tacka Ulf Engelhart för ett långt, troget och fortgående volontärarbete som betyder väldigt mycket för föreningen. Tack för att du hjälper oss att stötta barncancerdrabbade familjer i Mellansverige. Tack för att du är vår vardagshjälte!

Är DU vår kommande vardagshjälte?

Har du också något som du kan hjälpa till med? Något som kanske inte syns, men som kan ha stor betydelse i vardagen? Hör av dig till oss!

mellansverige@barncancerfonden.se