Superbra pärlkväll med Supersnöret

Lördagen den 4 november anordnades pärlkväll med Supersnöret på Akademiska sjukhuset. Många familjer slöt upp för en kreativ kväll med pärlor och pizza. Se bilderna från kvällen!

Marie Helin
Marie Helin

Supersnöret hjälper barn och ungdomar som behandlas mot cancer att förstå vad de går igenom. För varje behandling, utredning eller händelse på avdelningen, erhålls en ”superpärla”. Ju fler pärlor, ju längre snöre, vilket skapar en egen och fantasifull berättelse av en unik behandlingshistoria.

– Vi hade en superbra kväll, rapporterar Marie Helin, ansvarig för Supersnöret Mellansverige. Och det var roligt att så många utifrån – alltså familjer som inte är under behandling just nu, också tog sig tid att komma.

Supersnöret är ett internationellt och färdigt koncept, men som också ger möjligheten för barnen att skapa sina egna, individuella och speciella pärlor till sitt snöre. Detta görs i materialet FIMO-lera.

– Det var Barncancerfonden Västra som introducerade Supersnöret i Sverige, berättar Marie. Efter en studieresa i Holland 2012 togs idén hem till Sverige och spred sig sedan snabbt inom Bancancerfonden.

För Mellansverige är Supersnöret fortfarande relativt nytt, men Marie Helin fångades omedelbart.

– Jag kände direkt att det här vill jag vara med på – vilken fantastisk grej! Min son var ju färdigbehandlad då, men jag förstod snabbt vilken positiv betydelse Supersnöret skulle ha haft för honom. Så jag tog med glädje på mig detta uppdrag.

Så vad är då det viktigaste med Supersnöret?

– Supersnöret blir ett sätt för drabbade barn att prata med varandra om behandlingen på ett konkret sätt, förklarar Marie. Det är också ett bra verktyg att förbereda sig inför något. Snöret blir en belöning samtidigt som det berättar en historia.

– Många barn är också väldigt stolta och tar med snöret till skolan, fortsätter Marie. Och det här ger förutsättningar till en tydligare förståelse och gör hela situationen med hanterbar för den drabbade.

Fler kreativa kvällar med Supersnöret kommer absolut att komma framöver, försäkrar Marie.

– Jag tror att Supersnöret har ”landat” hos familjerna nu. Så fort nya aktiviteter efterfrågas, kör vi igen!

Läs mer om Supersnöret

Pärlkväll
Pärlkväll
Pärlkväll
Pärlkväll
Pärlkväll
Pärlkväll