90 gig på 6 dagar

Musikern Ingemar Dunker i Sandviken jobbar hårt för Barncancerfonden Mellansverige.

Hallå, Ingemar Dunker!

Vem är du?

– Jag är en kulturarbetare och musikant från Sandviken som under 40 års tid har arbetat heltid som trumslagare genom egen firma och turnerat världen över.

Det kommer in stadiga och kontinuerliga bidrag till Barncancerfonden Mellansverige från dig, vad händer?

– Det här är insamlingsgåvor från de turnéer jag är ute på, nu senast ”Byrocken”, då vi spelar i bygdegårdar och bystugor. Jag börjar då alltid spelningen med att presentera en bössa och ett Swish-nummer och informera om insamlingen till Barncancerfonden Mellansverige. Tidigare har jag på det här sättet samlat in 150 000 kr till SOS Barnbyar. Men nu är det Barncancerfondens tur.

Vad händer mer?

– Nu väntar det årliga projektet och turnén ”Trött på att turnera”, då jag och Micke Finell (tidigare medlem i The Refreshments) kommer att spela runtom i Sandviken, Gävle och Skutskär. Vi bjuder då också in en utvald gästartist och kommer i den konstellationen att spela på äldreboenden, tandläkarpraktiker, verkstadsgolv, skolor, affärer… ja, överallt! Men vi stannar alltså i bygden. Det kommer att bli 90 jobb på sex dagar, 15-16 ställen per dag, så då kommer det att rassla in pengar till Barncancerfonden!

Wow! Och vad snackar vi för musik?

– Under ”Trött på att turnera” är det ju gästartistens musik som gäller – hits och covers, helt enkelt. Men vi hinner ju bara 20 minuter per spelning och med ”obefintlig" utrustning, så det här blir en utmaning. Men annars är det blues-rock som är min egen genre.

Hur kommer det sig att du engagerar dig just för Barncancerfonden?

– För många, många år sedan samlade jag ihop ett helt team med kända artister i Stockholm för en utmaning att stötta Barncancerfonden. Tyvärr rann detta projekt ut "i sanden", men jag har allt sedan dess haft Barncancerfonden med mig i huvudet. Och nu är jag alltså där, och det kommer jag att fortsätta med.

Du har ju under åren spelat med bl.a. Ulf Lundell, Tomas Ledin, Louise Hoffsten och Rolf Wikström. Vilket är ditt största turnéminne?

– Då måste jag ändå säga de turnéer som jag gjorde med gitarristen och sångaren Dave Edmunds runtom i Europa. Det var riktigt kul. Men, det roligaste har kanske inte varit än. Om en vecka har jag ett ”vick” på Svalbard – får se vad som händer där!

Ingemar Dunker

Under 2018 har Ingemar Dunker hittills samlat in och skänkt ca 20 000 kr (bara insamlingbössor, Swish tillkommer) till Barncancerfonden Mellansverige.

Läs mer om Ingemar Dunker

YouTube: ”Trött på att turnera” 2015 – konsert på Statoil i Sandviken