Katarina Gold, chef för Råd & stöd

Vi ställer inte in, vi ställer om!

Katarina Gold, Barncancerfondens chef för Råd & stöd, har ordet

Det är märkliga tider vi lever i just nu, coronaviruset sprider sig över världen och påverkar oss alla. Barncancerfonden är inget undantag.

För en organisation som vår, som alltid kliver fram när livet är som svårast, är vanan stor att anpassa efter verkligheten. Att livet sätts på paus och ställs om är något alla våra familjer har erfarenhet av.

Därför har vi ägnat stort fokus och energi åt att ställa om verksamheten: Vi drar oss inte tillbaka utan växlar istället upp vårt stöd! Som chef för Råd och stöd har jag täta samtal med medicinskt ansvariga chefer på varje barncancercentrum, och vi beslutar löpande om extra stödinsatser till sjukhusen och nära samverkan sker mellan varje barncancerförening och det regionala sjukhuset. På Barncancerfonden.se kan du hitta exempel och stödmaterial.

Barncancer tar inte paus för att en pandemi råder och vi arbetar intensivt med att utveckla stödet på kort och lång sikt. Ett exempel på det är att vi förra veckan publicerade en debattartikel med förslag om att även föräldrar till cancerdrabbade barn bör omfattas av smittskyddspeng från Försäkringskassan, som riskgrupper föreslås göra. Gensvaret kom omedelbart från riksdagspolitiker som tackade för detta viktiga inspel och samtal pågår nu för att möjliggöra detta. Att föräldrar till cancerdrabbade barn bör få smittskyddspeng handlar inte om att det sjuka barnet är en riskgrupp. Det handlar om att barnet behöver sina föräldrar hos sig, friska.

"Rötterna blir starka när det blåser", sjunger Kjell Höglund, och precis så är det. Barncancerfonden består av sju olika delar – sex regionala föreningar och ett riksförbund – och vi rör oss nu i en gemensam riktning, i armkrok för det drabbade barnet och familjens skull. Det är en positiv utveckling som jag ser fram emot att fortsätta följa och bidra till. Jag är övertygad om att det är vi tillsammans som kan göra störst skillnad!

Några korta ord om mig som är ny i organisationen: Jag bor i Stockholm, är stolt mamma till två lågstadiebarn och matte till en busig unghund som heter Bosse. Jag har mångårig chefs- och ledarerfarenhet från ideell sektor och brinner för barns och familjers välmående och rättigheter. Efter snart 5 månader på Barncancerfonden blir jag dagligen imponerad och berörd av den kraft och det engagemang som finns i organisationen. Jag är stolt och ödmjuk inför uppgiften att stödja föreningen och utveckla råd och stöd till drabbade.

Lova att ni hör av er om ni vill säga något!

Mejla mig på:
katarina.gold@barncancerfonden.se

/Katarina Gold
Chef Råd & Stöd