Nya läkemedel mot barncancer testas

En ny studie ska undersöka om preparatet karonudib är effektivt för barn med neuroblastom. Det fungerar som cytostatika – men tycks ha mycket färre biverkningar. Samtidigt är en läkemedelskandidat för leukemi på gång.

Thomas Helleday är verksam vid SciLifeLab, och professor vid Institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet.

Han har fått ett stort anslag från Barncancerfonden, tre miljoner under tre år, för att ta fram läkemedelskandidater för behandling av barn med leukemi och neuroblastom (cancer med ursprung i nervsystemet). Båda sjukdomarna kan vara svårbehandlade.

– Vi har, med hjälp av Barncancerfonden tagit fram en helt ny läkemedelskandidat, karonudib, som just nu testas på vuxna patienter. Nu ska vi utvärdera om och hur det är effektivt för barn med neuroblastom.

Det krävs en rad omfattande kliniska studier för att säkerställa säkerheten och hur det påverkar barnkroppen.

Vidare har Thomas Helleday och hans team tagit fram en ny substans som kan hämma ett speciellt protein, (MTHFD2), som framförallt finns i cancerceller. Det tycks kunna vara en lovande behandling mot barnleukemi.

Substansen ska vidareutvecklas med hjälp av avancerad läkemedelskemi, för att ännu mer effektivt förgöra cancerceller -  samtidigt som det skonar de vanliga cellerna.

– Det har samma effekt som cytostatika, men är något helt annat, och tycks vara mycket bättre tolererat och inte ge den typen av allvarliga biverkningar som cytostatika har.

Thomas Helleday är tacksam för bidraget från Barncancerfonden, och berättar att den typen av forskning som han och hans team bedriver kostar mycket pengar, upp emot 10-15 miljoner för en studie.

– Vår forskargrupp är unik eftersom vi går från grundforskning hela vägen via läkemedelsutveckling till kliniska tester av behandlingarna. För att åstadkomma detta behövs stora, generösa bidrag, och vi är ytterst tacksamma för det stöd vi får!