Precisionsmedicin ger Ida nytt hopp

Ida Olsson, 16, har haft cancer sedan hon var sju. Cancern började i sköldkörteln, sedan kom metastaser i lungorna, lymfkörtlarna och så småningom flera i hjärnan. Men med hjälp av en ny precisionsmedicin har alla tumörer minskat och Ida kan cykla och umgås med sina vänner igen.

När Ida Olsson var sju år fick hon cancer i sköldkörteln. Hon diagnostiserades strax innan jul 2011 och opererades veckan innan jul. Då togs hela sköldkörteln och en del lymfkörtlar bort. I efterföljande röntgen upptäcktes det dock att metastaser redan hunnit sprida sig till lungorna och flera lymfkörtlar.Ida Olsson

Ida fick påbörja behandlingar med radioaktivt jod, den första under våren 2012 och andra under samma höst. Därefter har fick hon ytterligare tre behandlingar, en om året.

- Det fungerade bra under flera år tumören och metastaserna växte inte. Vi hade börjat känna att läget var under kontroll, att vi nästan kunde börja koppla bort cancern. Läkarna hade också precis sagt att vi kunde börja glesa ut kontrollerna, berättar Idas mamma Maria Olsson.

Ida Olsson

Flera tumörer i hjärnan

Men under våren 2018 började det susa i Idas öron. Hon hade också lite huvudvärk och var lite andfådd som Ida och Maria inte var särskilt oroade över, de satte symtomen i samband med att sommaren 2018 var så varm.

Ida gick ändå till Vårdcentralen som remitterade henne till sjukhusets öron-näsa-hals-mottagning. Den remissen ledde i sin tur till en magnetkameraröntgen, MR.

- Vi är väldigt tacksamma över att träffade så noggranna läkare både på vårdcentralen och sjukhusets ÖNH- avdelning, de var nog lite mer bekymrade än vad jag uppfattade från början, säger Maria.

Vid röntgenundersökningen upptäckes nämligen en stor och flera mindre tumörer i hjärnan och tumörer i lymfkörtlar och lunga hade vuxit.

- Vi förstod direkt att det var mycket allvarligt. Vår läkare är i vanliga fall mycket lugn och sansad men nu var det tydligt att det var bråttom och att vi måste köra och hämta ut kortison till henne omgående.

Tio dagar senare opererades Ida. Den stora tumören togs bort men de andra var för svåra att operera, risken för skador för stor.

Ida Olsson

Nu remitterade Idas läkare henne till HOPE-ITCC enheten i Stockhol dit man remitterar barncancerpatienter som får återfall och/eller inte svarar på den vanliga behandlingen. Vid HOPE kan barn få delta i kliniska studier med nya målsökande läkemedel.

Under operationen hade läkarna tagit biopsi på tumören, och provet skickades till INFORM-registerstudien i Tyskland där det helgenomsekvenserades. Det visade sig att Ida har en ovanlig förändring i NTRK-genen som orsakar och skapar tumörtillväxt. Ida blev erbjuden att ingå en studie av ett nytt läkemedel som blockerar celler med NTRK- förändringen.

Minskade efter några veckor

Hon startade behandlingen i april förra året och ganska snart började hon må lite bättre.

Efter några veckor gjordes uppföljning med MR och blodprov och alla tumörerna hade minskat.

- Det var som ett skänk från ovan, säger Maria Olsson.

Ett år senare är Ida i bättre kondition än vad hon någonsin har varit, hon cyklar och jätteglad över att kunna gå i skolan igen och träffa sina kompisar.

- Och vi har inte märkt några som helst biverkningar så här långt, det känns som ett mirakel, säger Maria Olsson.

Ida Olsson

Ida tar tabletter två gånger om dagen på samma klockslag, och planen är att hon ska äta medicinen i två år till att börja med.

Mamma Maria Olsson säger att hon aldrig tvekade när de fick erbjudandet att vara med i studien.

- På ett sätt var det självklart och ingen diskussion alls. Det var att greppa efter ett halmstrå, hela läkarkåren stod ju och vacklade. Sedan kan det vara jobbigt att inte veta hur det går framöver, men vi tar en dag i taget och gör det bästa av situationen.

Fakta: Ida Olsson

  • Namn: Ida Olsson
  • Bor: Dönaberga, norr om Kristianstad.
  • Ålder: 16 år.
  • Familj: Mamma Maria, pappa Christer och storasyster Thyra.
  • Intressen: Cykla, simma, lösa sudoku, pussla och läsa böcker.

INFORM-studien

  • INFORM-studien
    INFORM är ett registerstudie där barn med återfall eller svårbehandlad cancer kan inkluderas. De ansvariga forskare för studien, så kallad sponsor, är i Heidelberg, Tyskland. Tumörvävnad eller annan typ av material skickas till Heidelberg där man gör helgenomsekvensering. Genom att studera barnets specifika sjukdomsbild kan man hitta möjliga behandlingsalternativ och föreslå behandling med mediciner som påverkar just den specifika typen av sjukdom som barnet har. Ansvarig läkare: Ingrid Øra