När ett barn insjuknar i en cancersjukdom påverkas omgivningen både känslomässigt och socialt. Alla i den sjukes närhet får en ny verklighet att hantera och ofta saknas tid för att förbereda sig inför denna.
Erfarenhet visar att det hjälper att tala öppet om sjukdomen men också om tankar och känslor som väcks på grund av den. Inte bara det sjuka barnet drabbas, utan även syskon, föräldrar, släkt och vänner. Att ha en öppen kommunikation och upprätthålla sin kontakt med sina nära kan vara ett stöd. Vad du som förälder, syskon, släkting eller vän kan tänka på, får du tips om genom att klicka dig vidare i länkarna nedan.
Samtalsstöd
Barncancerfonden ger digitalt samtalsstöd till drabbade familjer när livet känns svårt.
Rekreation
Det är viktigt att få träffa andra som har liknande erfarenheter som en själv. Att dessutom få möjligheten att, i avkopplande miljöer, lära sig om sin sjukdom och konsekvenserna av denna, samt hur man hanterar vardagen kan vara givande och hjälpsamt för många.
Ekonomi
Här hittar du information om hur du ser över dina försäkringar och hur du kan få ekonomiskt stöd eller ersättning under sjukdomstiden.
Skola och förskola
Skolan och förskolan är viktiga för det sjuka barnet. Kontakten med skolan och förskolan ökar barnets möjligheter att ta vara på det friska och vanliga i en allt annat än vanlig situation.
Informationsmaterial, skrifter och böcker
Här finns informationsmaterial och medicinska skrifter om barn och cancer med konkreta råd och stöd till drabbade familjer. Materialet är gratis.
Informationsmaterial, skrifter och böcker
Stöd till syskon
Vi har stöd som riktar sig enbart till dig som syskon och stöd och aktiviteter du kan delta i tillsammans med ditt drabbade syskon.
Stöd till mor- och farföräldrar
Att vara mor- eller farförälder och ha ett barnbarn som får cancer är på många sätt en dubbel kris. Hur kan mor- och farföräldrar stötta när ett barnbarn drabbas av cancer?
Stöd till mor- och farföräldrar
Lokalt stöd
Det finns sex lokala föreningar i Sverige, en kopplad till varje barnonkologiskt center. Föreningarna har som uppgift att stötta de cancerdrabbade familjerna under och efter sjukdomstiden eller efter barnets eventuella död.

Peter fick rätt – tack vare Barncancerfondens Rättshjälp
Peter Brolin är en av många vuxna barncanceröverlevare som har kämpat hela sitt liv med att få rätt hjälp och stöd av samhället. Tack vare Barncancerfondens juridiska stöd, Rättshjälpen, har han nu fått beviljat halv sjukersättning. – Det känns skönt att äntligen få det som jag har rätt till, säger Peter.
Läs mer
Att prata om sorgen har hjälpt Sofie komma vidare
Hur kommer man vidare när det värsta händer och ett barn dör? För Sofie Näslund, mamma till Oskar som dog av en hjärntumör, har en viktig del i sorgearbetet varit att prata med nära och kära.
Läs mer
Annica vill göra skillnad för hela familjen
Den 15 februari är det internationella barncancerdagen, då barn med cancer uppmärksammas världen över. När ett barn får en cancerdiagnos ställs den drabbade familjen inför en helt ny vardag med stora förändringar. Det är många personer som på olika sätt och i olika roller hjälps åt för att ge stöd till hela familjen, och vård till barnet innan, under och efter behandlingen.
Läs mer
Ett annorlunda träningsläger
Det är tidig morgon på Stenungsön när ett brokigt sällskap barn med tillhörande vuxna kliver in i bilarna och rullar ner för backen och längs den dimbeslöjade havsviken mot Stenungsund Arena. Idag är fjärde och sista dagen på ett lite annorlunda träningsläger, ett träningsläger där den personliga utvecklingen varit i centrum, där alla fått chansen att ta sig vidare just utifrån sina egna förutsättningar.
Läs mer