• Bilden är en genrebild.

  Infertil barncanceröverlevare blev gravid - tack vare nytt forskningsframsteg

  Datum:

  Nyhet: För första gången i Sverige har en kvinna som blivit infertil efter att ha behandlats för barncancer ändå kunnat få barn på egen hand. Genom att återtransplantera nedfryst äggstocksvävnad från kvinnan har forskarna lyckats häva infertiliteten. Forskningen finansieras av Barncancerfonden.

 • Anonym jättegåva till arbetet mot barncancer

  Datum:

  Nyhet: Barncancerfonden har fått en gåva på 23 miljoner kronor. Pandemin tycks inte ha följts av ett minskat givande, tvärtom har stödet från privatpersoner ökat, erfar Barncancerfonden.

 • Nytt event engagerar Sverige i kampen mot barncancer

  Datum:

  Nyhet: Cupcake-kurs, ultralopp, hundträning och en tre timmar livesänd meditation. Under Week of Hope 24-30 maj kan vem som helst arrangera nästan vad som helst för att stötta kampen mot barncancer. Redan innan start har eventet nästan nått sitt insamlingsmål - en miljon kronor.

 • Catharina Kumlien, tidigare chefssjuksköterska, är en av tre personer som tilldelas årets Olle Björks stipendium.

  Hon grundade Sveriges första barnhospice - prisas av Barncancerfonden

  Datum:

  Nyhet: Sedan 2010 kan barn med obotliga sjukdomar få specialiserad vård sin sista tid i livet. Detta tack vare chefssjuksköterskan Catharina Kumlien som tog initiativet till Nordens första och Sveriges enda barnhospice, Lilla Erstagården. Nu är hon en av tre stipendiater som prisas för sina insatser för barn med cancer.

 • Emma Tham, forskare vid Karolinska Institutet.

  Barncancerfonden finansierar 28 forskare inom barncancer

  Datum:

  Nyhet: Barncancerfonden har beslutat att bevilja 28 forskningstjänster inom barncancer till ett värde av cirka 65 miljoner kronor. En av forskarna som får anslag ska ta fram en metod för att studera och mäta cancer genom ett enkelt blodprov.

 • Foto: Hans Kullin

  Podcast gör plats för mänskliga berättelser om livet med barncancer

  Datum:

  Nyhet: Nu ska Barncancerfonden skapa en podcast som i tolv avsnitt ska lyfta fram de situationer som barncancerdrabbade familjer genomgår. Avsnitten ska ge stöd och igenkänning åt drabbade och svar på många av de frågor som närstående till den drabbade familjen kan ha. Målet är också ökad förståelse från samhället, vården och beslutsfattare. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet.

 • Ny strategi för finansiering av barncancerforskning

  Datum:

  Nyhet: Barncancerfondens styrelse har antagit en ny strategi för utökad forskningsfinansiering. Implementeringen inleds under 2021 och innebär en ökning av det årliga budgetanslaget med upp till 60 miljoner kronor från och med 2023. Den utökade strategin fokuserar på strategiskt viktiga områden för att fler barncancerdrabbade ska överleva och med så få komplikationer som möjligt.

 • Normalt sett arrangeras ljusmanifestationer runt om i landet på internationella barncancerdagen. I år blir manifestationen digital.

  På måndag tänds tusentals ljus för barn med cancer

  Datum:

  Nyhet: 15 februari är internationella barncancerdagen, då uppmärksammas barn med cancer runt om i världen. I Sverige anordnas en digital ljusmanifestation för att synliggöra de som drabbas och de som lever med de livslånga komplikationer som ofta följer efteråt.

 • Ingrid Tonning Olsson, Magnus Essand och Hong Qian är tre av forskarna som tar del av Barncancerfondens forskningsanslag.

  Barncancerfonden ger rekordutdelning till forskningen

  Datum:

  Nyhet: Nu är Barncancerfondens största utdelning till forskning för året klar. Totalt delas 146 miljoner kronor ut, ett nytt rekordbelopp till kampen mot barncancer och dess följdeffekter.