Samtal om sorg och saknad

Är du förälder eller närstående till ett barn som inte längre är i livet? Barncancerfonden bjuder in dig till två digitala samtalskvällar då du får möta andra föräldrar och närstående i samma situation.

Samtal om sorg och saknad är till för dig som mist ett barn i barncancer, eller av annan dödsorsak. Du är välkommen att delta i samtalet oavsett om det var nyligen eller många år sedan barnet dog. Sorg ändras över tid, och era tidsperspektiv bidrar med olika erfarenheter. Du kan bidra till samtalet utifrån var du är just nu i din sorg, och får möjligheten att lyssna till andra personers berättelser utifrån var de befinner sig.

”Samtalen gav mig igenkänning, samhörighet och nya infallsvinklar.”

Tidigare deltagare

Tanken med Samtal om sorg och saknad är att skapa en trygg plats att dela erfarenheter, där det finns förståelse och acceptans för dina känslor och upplevelser. Vi välkomnar alla med erfarenhet av att ha mist ett barn, oavsett dödsorsak.

Så här går det till

Kvällen inleds med en kort introduktion av Barncancerfondens psykoterapeut Suzanne Runesson som tillsammans med en förälder samtalar om kvällens tema.

Därefter startar de digitala gruppsamtalen. Grupperna är små för att alla som vill ska få komma till tals. En samtalsvärd med erfarenhet av att ha mist ett barn guidar deltagarna genom samtalet och olika ämnen relaterade till sorgebearbetningen.

Tidigare samtal 

24 oktober - Livet och framtiden vid sidan av sorgen

Hur lever man vidare när ett barn har dött? Hur vågar man hoppas och se framåt? Vid detta tillfälle pratar vi om att se framåt, att våga och vilja vara i den nya vardagen.

28 november - Vad önskar vi av andra och varandra i sorgen? 

När ett barn dör påverkas familjens relationer med vänner och omgivning vare sig vi vill eller inte. En del till det bättre och en del fungerar inte alls. Denna kväll reflekterar vi kring hur man kan hantera andra och varandra i sorgen.

Livet och framtiden vid sidan av sorgen

Vid detta tillfälle pratade vi om att se framåt, att våga och vilja vara i den nya vardagen.

Se introduktionssamtalet

Förändrade relationer med vänner och kollegor

När ett barn dör påverkas familjens relationer med vänner och omgivning vare sig vi vill eller inte. Denna kväll reflekterade vi kring hur man kan hantera en förändrad relation.

Se introduktionssamtalet

Vad händer i en familj när ett barn dör?

Denna kväll samtalade vi om vad som händer i en familj när ett barn dör, om hur rollerna i familjerna kan komma att förändras.

Se introduktionssamtalet

 

Frågor?

Hör gärna av dig till Petra med frågor och funderingar kring Samtal om sorg och saknad.

Kontakt

  • PetraAmbjörnsson

    Petra Ambjörnsson

    Föreningskoordinator Västra