Frågor och svar

Här besvarar vi några av de vanligaste frågor vi får från företag och föreningar som är intresserade av att samarbeta med oss.

 • Hur får Barncancerfondens logotyp användas?

  Rättigheten att använda vår logotyp och våra märken beror på samarbetets omfattning. Vad som passar just era aktiviteter avgörs efter att vi har fått in din förfrågan om samarbete. Det gör du genom att fylla i formuläret "Inled samarbete". 

  Barncancerfonden erbjuder flera olika nivåer av partnerskap. Vill du göra en mer omfattande kampanj/aktivitet rekommenderar vi att du tar kontakt med någon av våra kundansvariga säljare. 

 • Vad kommer pengarna vi samlar in att användas till?

  Pengarna som skänks till Barncancerfonden nationellt går till tre ändamål: forskning, råd & stöd och information. Barncancerfonden består av en nationell organisation med kontor i Stockholm och sex föreningar runt om i landet. Vi kämpar alla gemensamt mot samma mål: att utrota barncancer och att se till att de som drabbas kan leva ett så bra liv som möjligt under och efter sjukdomen. Föreningarna har som huvudfokus att stödja drabbade familjer lokalt medan vi centralt samlar in pengar till främst forskning

  Mer om hur pengarna som skänks till Barncancerfonden nationellt fördelas och vad ändamålen rymmer kan du läsa om här "Så använder vi din gåva".

  Pengarna som samlas in till föreningarna går framför allt till lokala aktiviteter i nära samarbete med sjukhusen och avdelningarna där barnen finns inlagda. 

  Här kan ni läsa mer om Barncancerfondens föreningsverksamhet.

 • Kan vårt företag/förening få synas i Barncancerfondens kanaler?

  Det är många företag och föreningar som gör fantastiska insamlingar. Ibland berättar vi om dessa initiativ i våra kanaler men det är inget vi garanterar. En stor del av det vi delar i t ex våra sociala kanaler handlar om vad det innebär att leva med barncancer, om aktuella forskningsprojekt och vad som uträttas för de pengar som samlas in.

 • Hur kan vi som mindre företag stödja Barncancerfonden?

  Ditt företag kan bidra på flera olika sätt. Kontakta oss så berättar vi mer. 

  Kontakta oss

 • Kan jag göra skatteavdrag för min företagsgåva?

  För att det ekonomiska stödet ska vara avdragsgillt krävs att ditt företag får en motprestation som är till nytta för er kärnverksamhet. En tumregel brukar vara att utgiften ska stå i paritet till motprestationen. Vi rekommenderar att du diskuterar detta med dina revisorer för att få svar på vilka regler som gäller för ditt företag.

 • Vad gäller vid sponsring?

  Du kan läsa mer om reglerna kring sponsring på Skatteverkets webbplats.

 • Är det moms på gåvor och sponsring?

  Barncancerfonden är momspliktig i begränsad omfattning. Om en faktura från Barncancerfonden har en specificerad moms utskriven omfattas försäljningen av denna begränsade momsplikt och hanteras som ingående moms av köparen. I alla andra fall föreligger ingen moms. En gåva är aldrig momsbelagd.

 • Följer ni några etiska riktlinjer?

  Ja, du kan läsa våra etiska riktlinjer här.

Fler frågor?

Hittar du inte svar på dina frågor? Välkommen att kontakta någon av våra medarbetare inom företagssamarbeten. Eller ställ din fråga i vårt supportforum så svarar vi så snart som möjligt.