8,5 miljoner till diagnostik av barncancer

Strax innan jul blev det klart att Genomic Medicine Sweden, GMS, får 8,5 miljoner kronor från Socialstyrelsen till bland annat sitt projekt för genetisk och molekylär diagnostik av barncancer.

GMS-projektet för barncancer har som målsättning att alla barn som insjuknar i barncancer ska erbjudas att få sitt tumör-DNA analyserat med hjälp av helgenomsekvensering och kompletterande analysmetoder.

Barncancerfonden har varit med på tåget från början och hittills satsat 15 miljoner på det ambitiösa projektet.  I höstas fick de första barncancerpatienterna  sina tumörceller analyserade direkt vid insjuknandet.

Hittills har alltså Barncancerfonden stått för hela finansieringen av projektet men strax innan jul blev det klart att regeringen via Socialstyrelsen skjuter till 16,5 miljoner kronor till satsningar inom barncancer och cancer som drabbar kvinnor, av vilka 8,5 miljoner ska gå till bland annat projektet för barncancer. Läs pressmeddelandet här.

– Vi är mycket glada för detta anslag som gör att vi kan fortsätta introducera helgenomsekvensering för barn med cancer. Det ger också en viktig signal att regeringen vill satsa på precisionsmedicin och GMS, säger Richard Rosenquist Brandell, ordförande för GMS ledningsgrupp.

Hela arvsmassan ska analyseras på cancersjuka barn

Snart kan fler barn med cancer få säkrare diagnos och behandling. I ett nationellt pilotprojekt ska ett stort antal cancersjuka barn erbjudas en analys av hela arvsmassan. Målet är att få världens modernaste diagnostik för barncancer.

Läs mer

Flaggskeppsprojekt för Barncancerfonden

Barncancerfonden har gjort en jättesatsning för att alla barn som insjuknar i cancer ska helgenomsekvenseras. Hittills har 15 miljoner gått till Genomic Medicine Swedens ambitiösa projekt.

Läs mer