Internationella barncancerdagen

Den 15 februari är det internationella barncancerdagen. Då uppmärksammas barn med cancer världen över. Den här dagen tänder Barncancerfonden ljus för alla barn som drabbats, samtidigt som vi riktar ljuset mot barncancerfrågan. Mer forskning behövs.

Varje dag drabbas ett barn av cancer i Sverige. Långt ifrån alla kommer överleva, och mer än varannan som gör det har idag komplikationer livet ut, ofta med livshotande besvär. Det kommer vi aldrig acceptera.  

På Barncancerfonden kämpar vi för att alla barn som drabbas ska överleva och kunna få leva ett gott och långt liv. För att komma dit måste behandlingarna bli elakare mot cancern, men snällare mot barnen.  

Besök vår digitala ljusmanifestation, där uppemot 50 000 ljus brinner, tänd ett ljus och visa ditt stöd för alla som drabbats av barncancer.  

Det här händer runt om i landet

Internationella barncancerdagen uppmärksammas över hela Sverige. Här är ett urval av det som sker:

Stockholm: fackeltåg

Norrköping: ljusmanifestion och pizza för medlemmar

Linköping: ljusmanifestion och pizza för medlemmar

Töreborda: fackeltåg

Alingsås: ljusmanifestation
Ulricehamn: ljusmanifestation
Borås:  ljusmanifestationer 
Göteborg: fackeltåg

Halmstad: ljusmanifestation och konsert

Kalmar: ljusmanifestion och pizza för medlemmar

Lund: ljusmanifestation

 

Om du vill veta vad som händer i din närhet, läs mer på din lokala förenings hemsida eller besök Team Rynkebys webbplats.

Engagemang för barnen

Barncancer är inte vuxencancer. I själva verket så är barncancer hundratals sällsynta diagnoser som ofta helt saknar motsvarighet bland de vanligaste cancerformerna hos vuxna. Det gör att behandlingssätten inte heller är de samma – och där det har skett en snabb utveckling inom precisionsmedicin riktat mot vuxna, så är läget inte alls det samma för barn. Därför är det så viktigt att satsa just på barncancerforskning och tillgång till ny teknik som genanalys för att barncancer ska behandlas effektivt. 

Läs om tre forskare som på olika sätt försöker göra livet bättre för barn som drabbats eller kommer drabbas av barncancer. 

Fredrik Baecklund om genetiken kring barnlymfom för en effektivare behandling   

Jessica Nordlund om genetiska analyser som kan avslöja varför vissa typer av leukemiceller är resistenta mot läkemedel

Ingrid Tonning Olsson om hur sena komplikationer påverkar skolgången

Swisha en gåva

Stöd barncancerforskningen för att fler barn ska överleva, och för att behandlingarna ska bli elakare mot cancern och snällare mot barnen.

Var med och bidra

Barncancerrevolutionen

Vi står på tröskeln till en barncancerrevolution – var med oss och ta klivet.

Läs mer här