Vi finns här för dig.

Information till dig som har ett barn som drabbats av cancer.

Stöd i din närhet

Barncancerfonden är en ideell organisation som arbetar för att du och ditt barn ska få den vård och det stöd ni behöver. Hos oss har vi ofta liknande erfarenheter och kan stötta och hjälpa varandra. Vi finns för er och varandra både under och efter avslutad behandling, så länge ni vill.

Gå in på webbsidan för den regionala föreningen närmast er för att bli medlem, få mer information och för att komma i kontakt med andra i er närhet.

Samma grundstöd i hela landet

Barncancerfonden och våra sex regionala barncancerföreningar erbjuder alla familjer som drabbas av barncancer ett kostnadsfritt grundstöd. Du kommer att mötas av ett lika gott stöd oavsett var i landet du befinner dig. Du behöver inte vara medlem för att nyttja stödet.

Grundstödet innebär bland annat att varje insjuknat barn och dess eventuella syskon får en ryggsäck med åldersanpassat innehåll, information om stöd och hjälp som finns att tillgå samt aktiviteter såsom pyssel och underhållning på sjukhusen, mat och fika.  

Syskonstödjare

Barncancerfondens syskonstödjare är resurspersoner vars viktigaste uppgift är att se syskonen till de som blivit sjuka. De finns vid alla landets sex barncancercentra samt vid Lilla Erstagården – som är Nordens enda hospice för barn – och ingår i den stödgrupp som finns runt familjen. Hur ofta de träffas är upp till familjen. I början är det oftast bara skönt att veta att det finns någon till hands om man vill träffas. Antingen helt själv eller ihop med andra barn.

Syskonen är en viktig del i tillfrisknandet för de sjuka barnen, en trygghet, en nära vän och någon att bli arg på, men som ändå tycker om en. Målet är att få syskonen mer delaktiga i vården och öka deras förståelse av det som händer under sjukhustiden.

Syskonstödjaren är någon syskonet kan prata med, eller bara hitta på något roligt med. De kan även informera om syskonets sjukdom och behandling till och på dagis och skola. Vill du komma i kontakt med syskonstödjaren i din förening, klicka på länken nedan.

Konsultsjuksköterskor

På alla de sex barnonkologiska centra i landet finns det konsultsjuksköterskor som vi finansierar. Deras främsta uppgift är att vara ett stöd för familjen.

Här finns kontakuppgifter till våra konsultsjuksköterskor.

Samtalsstöd

Läs mer på vår webbplats eller kontakta kansliet så berättar vi mer.

Rätt till stöd i skolan

"Rätt till stöd i skolan för elever med cancer" är ett informationsmaterial som ger konkreta råd och vägleder i skolfrågor för barn och ungdomar med cancer.

Materialet vänder sig till elevens hemskola, sjukhuslärare, konsultsjuksköterskor samt elever och vårdnadshavare. Genom att bland annat lyfta fram delar av skollagen och läroplanen blir skrifterna ett stöd som visar vad som gäller i frågor som rör skola och skolgång när en elev insjuknar i cancer.

Läs mer och ladda ned materialet gratis här.

Informationsmaterial

Vårt informationsmaterial är granskat av läkare och vårdpersonal. Vi har bland annat en serie nedladdningsbara skrifter som tar upp olika typer av diagnoser, behandlingar och sådant som kan beröra er som cancerdrabbad familj. Materialet finns även på sjukhusen, så fråga gärna din konsultsjuksköterska. Allt material samt böcker är gratis. Här hittar du allt material och kan beställa.

Böcker, skrifter och filmer om barncancer

Barncancerfonden erbjuder böcker, skrifter och filmer om barncancer som riktar sig till barn i olika åldrar, samt föräldrar, syskon och mor- och farföräldrar. Nedan är några exempel.

Boktips 

För barn i förskoleåldern: 

  • Vova-serien, Vova opereras, Vova får strålbehandling och Vova får cytostatika, består av tre fristående böcker om hunden Vova och kompisarna Api och Musi. Den riktar sig till barn i förskoleåldern och förklarar på ett enkelt och pedagogiskt sätt hur det går till på sjukhus och när man behandlas för cancer. För 3-6 år.
  • När Annas syster blev sjuk: Storasyster Anna är hemma med mormor och morfar när mamma och pappa jämt är på sjukhuset. Hur är det på sjukhuset, och när får lillasyster komma hem igen? För 3–9 år.
  • Eugen och den dumma knölen: När ett barn får diagnosen hjärntumör drabbas inte bara barnet utan hela familjen. En bilderbok som hjälper barnet att förstå och bearbeta det som händer. För 6–12 år.

För tonåringar:

  • Livet på paus: Hur är det att få cancer i tonåren? En period i livet då frigörelse från sina föräldrar, integritet och självständighet är viktigt. När cancern slår till blir man istället helt beroende av andra. För 13 år och uppåt.
  • Nästan precis som vanligt: Hela Linas tillvaro rasar samman när hennes lillebror insjuknar i leukemi. De vardagliga rutinerna är som bortblåsta och Lina, 13 år, får klara sig mycket själv. För 13 år och uppåt.
  • Tio noveller om barncancer: Berättelser från verkligheten, skrivna av barn som varit sjuka och av föräldrar. Här kan de som inte har egen erfarenhet få en förståelse för hur det kan vara att drabbasav barncancer. För 13 år och uppåt.

Skrifter

  • Mitt barn har fått cancer - vad händer nu?: I den här skriften berättar vi om vanliga reaktioner efter beskedet om att ditt barn har fått cancer, om den första tiden på sjukhuset och vilken hjälp som finns att få för att klara av den första svåra tiden.

 Filmtips

  • Låtsaskompisarna: En serie animerade filmer som hjälper till att förklara olika cancerrelaterade ämnen på ett barnvänligt sätt. I filmerna förklaras både medicinska och känslomässiga ämnen, till exempel varför man tappar håret eller hur det är att ta sprutor. 8 filmer à 3 minuter.
  • Livet på paus: Att få cancer i tonåren. En Youtube-serie där programledaren Farzad Farzaneh möter tonåringarna Emma, Carl och Frida som berättar hur det var för dem att få en cancersjukdom. De delar också med sig av sina bästa tips kring hur man kan möta tonåringar som har drabbats av barncancer. 3 avsnitt à cirka 15 minuter.
  • Laget svarar: En serie med 20 korta filmer där vi får möta laget, de människor som sluter upp runt det barn som fått cancer och som arbetar för barnets bästa. I filmerna får vi möta barncancerläkare, forskare, sjuksköterskor och drabbade själva som svarar på vanliga frågor om barncancer, på ett lättbegripligt vis. 20 filmer à cirka 1 minut. 
  • Hopp om livet: En dokumentärserie där vi följer sju unga barncanceröverlevare som bestämt sig för att göra en standup-föreställning. Föreställningen bygger på deras erfarenheter av barncancer och omgivningens frågor och reaktioner. 3 avsnitt à cirka 25 minuter.
  • När ett barnbarn får en cancerdiagnos (del 1 i en serie om fem): Att ha ett barnbarn med cancer. Lennart Björklund – socionom, diakon och psykoterapeut – berättar om vanliga reaktioner, tankar och känslor en mor- eller farförälder kan få när ett barnbarn blir sjukt i cancer. 

Bra att känna till

Här hittar ni information som kan vara av intresse för er:

  • Barncancerfondens blogg: här delar folk, med sina egna ord, med sig av sina historier, tankar, känslor och tips. Det är allt från drabbade barn, syskon, mor- och farföräldrar och föräldrar, till syskonstödjare och sjuksköterskor.
  • Vistelser och rekreation: läs om våra rekreationsplatser och läger. Här kan man träffa andra som har liknande erfarenheter som en själv, samt lära sig om sin sjukdom, konsekvenserna av denna, samt hur man hanterar vardagen. Detta i avkopplande miljöer.
  • Försäkring och ersättning: här finns information om vad som gäller för sjukskrivning, försäkring, ekonomiskt stöd och ersättning.
  • Rätt till stöd i skolan: "Rätt till stöd i skolan för elever med cancer" är ett informationsmaterial som ger konkreta råd och vägleder i skolfrågor för barn och ungdomar med cancer.
  • För mor- och farföräldrar: om vanliga tankar och funderingar, hur man kan stötta sitt barn, samt hur man tar hand om sig själv när ens barnbarn fått ett cancerbesked.