När Isak fick ett svårt besked

Hur är det att ta emot ett besked om att man har barncancer? Hur berättar man för familj, vänner och bekanta att man har en sjukdom som man kan dö av?

När Isak Thern fick beskedet att han har en tumör i hjärnan, byttes drömmarna om framtiden ut mot läkarbesök och operationer. Han skulle precis fylla sjutton när hans liv tog en ny vändning.

“Hur ska vi berätta det här för mormor?”, var Isaks första tanke när han fick veta att han har barncancer. För honom har sjukdomen varit lång och kantats av flera svåra besked, som inte alltid varit så lätt att förmedla vidare.

I detta avsnitt hör vi Isak berätta om hur det är att ta emot ett besked om att man har barncancer och hur man berättar för familj, vänner och bekanta att man har en sjukdom man kan dö av.  

Psykolog Johanna Melin har i sitt arbete på Karolinska sjukhuset mött flera personer som behövt ta emot svåra besked och här hör vi henne berätta om vad som händer den som drabbas av en svår sjukdom.

Lyssna här: 

Stöd i din närhet

Att ta emot svåra besked gör vi alla någon gång i livet. Här har vi samlat en del stöd till dig som drabbats och behöver läsa, lyssna eller prata med någon.  

 • Bris 
  Hit kan barn och unga under 18 år i hela landet mejla, chatta och ringa till 116 111. Har alltid öppet - även på natten. Klicka här för att läsa mer.
 • Bris vuxentelefon 
  Hit kan vuxna över 18 år i hela landet som känner oro för ett barn ringa till 077 – 150 50 50. Klicka här för att läsa mer.

 • Ung cancer
  Hit kan unga vuxna (16–30 år) som själva drabbats, eller lever nära någon som drabbats av cancer vända sig. Erbjuder psykosocialt stöd,stipendium, rehabiliteringsmöjligheter och medlemsträffar. Extra värdefullt för äldre tonåringar (16–19 år) som precis fått ett barncancerbesked. Klicka här för att läsa mer. 

 • Mind 
  På Föräldralinjen kan man ställa frågor och bolla tankar och känslor. För dig som är orolig för ditt barn, eller för dig som nära vuxen till ett barn vars situation man är orolig för. Telefon 020-85 20 00.  Klicka här för att läsa mer. 

 • Anhöriglinjen 
  Personer som behöver råd och stöd i en situation som anhörig kan ringa Anhöriglinjen, en nationell stödtelefon som bemannas av volontärer med stor erfarenhet. Telefon 0200-239 500 eller mejl till info@anhoriglinjen.se. Klicka här för att läsa mer. 

 • Jourhavande medmänniska 
  För personer som behöver stöd och en medmänniska att lyssna på en under kvälls/nattetid. För både unga och vuxna. Telefonjouren är öppen alla årets nätter mellan 21 – 06. Klicka här för att läsa mer. 

 • Rädda barnens jourhavande kompis 
  Stödchatt för dig upp till 25 år. Oavsett vem du är eller var du befinner dig så är du välkommen. Klicka här för att läsa mer.