”Precis en sådan vecka jag behövde!”

Almers hus ger möjlighet till välbehövd semester utan kostnad för barncancerdrabbade familjer. Nu välkomnar Barncancerfonden även vuxna barncanceröverlevare i huset och Anna Ärlebo är en av dem som nyligen varit där.

Jag ansökte om att komma till Almers hus eftersom det kändes skönt att få komma bort från vardagens stress. Jag har idag sjukersättning på grund av hjärntrötthet som jag fått som en seneffekt efter min hjärntumör som jag drabbades av som sjuåring. För mig har det varit en lång resa med att både försöka förstå de svårigheter som min funktionsnedsättning innebär, och en stor utmaning i att hitta strategier för att kunna hushålla med min energi. En resa som har tagit mig många år.

När jag lägger in något nytt i vardagen så måste något annat stå tillbaka under en period medan jag hittar nya sätt och en ny balans för att få det att fungera. Det ökar den stress som själva hjärntröttheten bär med sig. Så ett besök till Almers hus kändes som en välbehövd källa till återhämtning och vila. Det är också väldigt givande ett få träffa andra med liknande erfarenheter.

Vi var sju personer från Barncancerfondens Maxa livet-nätverk som fick möjligheten att spendera en vecka tillsammans på Almers hus.

Trots regn och blåst kändes platsen, kurorten Apelviken i Varberg, som ett härligt område nära havet och naturen. Det jag främst uppskattade på Almers hus var att det fanns flera rum, vilket gjorde det lätt att dra sig undan om man behövde, samtidigt som det fanns många utrymmen rustade för att umgås.

Under veckan hade vi också förmånen att utnyttja spaet på Varbergs kusthotell som låg i närheten – det kändes extra lyxigt! Jag var där varje dag och mellan allt badande och bastande passade jag på att skämma bort mig med ett fotbad, skrubba kroppen med havssalt eller göra en ansiktsbehandling med hjälp av de produkter som erbjöds.

Innan avresan skapades en chatt-grupp där vi deltagare kunde samtala om hur vi tänkte kring det praktiska som berörde resa, boende och aktiviteter. Det gjorde att vi kände oss som en grupp redan när vi kom och sammanhållningen under veckan kändes mycket bra.

Vi kom dit med olika mycket energi, olika personligheter och behov. Det kändes därför helt naturligt att några valde att vila, andra att gå ner till spaet och några gick och handlade mat inför veckan. Den första kvällen avslutades med att vi tittade på Barncancergalan som sändes denna kväll. Galan väckte saker hos oss, vilket gjorde att vi började prata om vad vi själva varit med om. Det var väldigt roligt att få se den tillsammans.

Veckan fortsatte i samma anda där vi både hade möjlighet att umgås och göra saker tillsammans, samtidigt som man fick lov att dra sig undan, ta en promenad eller sitta med sitt egna i stillhet, men ändå ha sällskap. För mig var det en härlig kombination av återhämtning och samvaro. Jag fick uppleva många fina samtal och vi delade med oss av både stort och smått. Ett erfarenhetsutbyte som upplevdes mycket värdefullt och ökade känslan av samhörighet.

På kvällarna hade vi ofta en gemensam aktivitet som att laga mat ihop, spela sällskapsspel, pussla eller gå till spaet. Det var ofta något som bestämdes spontant när andan föll på och det skapade en känsla av kravlöshet. Precis en sådan vecka som jag behövde.

/Anna

Om Almers hus

Huset ligger i Varberg, vid vackra Apelviken i anslutning till Varbergs kusthotell. På hotellet finns restaurang, spa, gym, saltvattenpool och bastu, som deltagare har gratis tillträde och tillgång till.

Barncancerfonden äger och förvaltar Almers hus, och står för både boende och resa till och från Varberg. Det enda deltagarna står för själva är mat och kringkostnader. 

Alla familjer som drabbats av barncancer och är under eller har avslutat behandling, är välkomna att ansöka.

Läs mer om Almers hus.