Promenader och löpning gav miljoner till arbetet mot barncancer

Under Barncancermånaden, september, deltog över 17 000 personer i idrottseventen Run of Hope och Walk of Hope för att stötta arbetet mot barncancer. Tillsammans samlade de in över tre miljoner kronor.

 - Uppslutningen till årets promenader och lopp var större än vi hade vågat hoppas på. När det kommer till att bekämpa barncancer gör varenda krona skillnad och alla som engagerar sig i ett lopp eller en promenad har stor betydelse, säger Nathalie Hillerström, projektledare på Barncancerfonden.

Idrottseventen "Walk of Hope" och ”Run of Hope tillsammans med Vitamin Well” uppmanar människor att ta en promenad eller en löptur ihop för att stötta barn som drabbas av cancer och deras familjer. När Walk of Hope och Run of Hope arrangerades i år var det sjätte året i rad som människor på över hundra platser i landet valde att vara med. Totalt anordnades 101 promenader med närmare 10 000 deltagare och 71 lopp där nästan 7 000 personer tog en löptur. Alla deltagaravgifter går till Barncancerfondens fortsatta arbete och tillsammans genererade Walk och Run of Hope strax över tre miljoner kronor.

Finansierar forskning och stödinsatser

Barncancerfonden vill att fler barn ska överleva cancer och få leva ett liv så fritt från komplikationer som möjligt efter behandling. Pengarna som samlas in går till att finansiera stödinsatser för de barn som insjuknar och deras närstående samt barncancerforskning. Under 2020 finansierade Barncancerfonden råd- och stödinsatser med 46,3 miljoner kronor. Däribland egen stödverksamhet, såsom samtalsstöd med legitimerad psykoterapeut, och patient­- och närståendestöd, såsom konsultsjuksköterskor och syskonstödjare på samtliga barncancercentrum. Inom forskningsområdet är Barncancerfonden den största finansiären av barncancerforskning i Sverige och delar årligen ut omkring 260–300 miljoner kronor till ändamålet, en summa som kommer att ökas med ytterligare 60 miljoner kronor årligen från och med år 2023.


Walk of Hope, de fem största promenaderna 2021

Lysekilsbostäders Walk of Hope ihop med Filippa, Lysekil: 122 364 kronor
SuperSignes Walk of hope, Hudiksvall: 121 950 kronor
Elins Walk of Hope 2021, Helsingborg: 86 236 kronor
Almas Walk of hope, Sala: 85 215 kronor
Isabelles Walk of Hope, Alafors: 75 409 kronor

Här finns en sammanställning över samtliga promenader.

Run of Hope, de fem största loppen 2021

Gudö Run of Hope, Tyresö: 139 279 kronor
Vitamin Well Run of Hope, Stockholm: 107 705 kronor
Run of Hope Lenhovda: 105 835 kronor
Ängby Runners Run of Hope, Stockholm: 102 258 kronor
Valters Run of Hope, Åmotfors: 85 615 kronor

Här finns en sammanställning över samtliga lopp.