Vi finns här för dig.
Information till dig som har ett barn som är färdigbehandlat för cancer.
Stöd efter behandling
Barncancerfonden är en ideell organisation som står redo att stötta dig och din familj även efter avslutad behandling, så länge ni vill och behöver. Idag finns cirka 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Ni är inte ensamma!
Föreningarna drivs av ideellt engagerade styrelser och lokala familjekontaktgrupper. Här kan du komma i kontakt med din regionala förening.
Exempel på stöd efter avslutad behandling
- Gemenskap: I vår gemenskap finns det många med liknande erfarenhet. I föreningarna finns stödgrupper med olika inriktningar för drabbade och anhöriga. Hör med din förening om vad som är aktuellt just nu, eller titta på hemsidan.
- Ungdomsstorläger: Varje år genomför Barncancerfonden ungdomsläger för drabbade barn och deras syskon i åldern 13-18.
- Maxa livet: Ett program och stöd för vuxna barncanceröverlevare och deras syskon som passerat 18 år.
- Rättshjälpen: Stöd och rådgivning för dig som behöver hjälp i kontakten med ditt försäkringsbolag eller Försäkringskassan under och efter ditt barns behandling.
Tillgänglig information
Vi erbjuder informationsmaterial, böcker och filmer i syfte att ge råd och stöd till er som drabbad familj även efter avslutad behandling, samt att öka kunskapen om ditt barns situation hos omgivningen. Barncancerfondens informationsmaterial är granskat av läkare och vårdpersonal. Här hittar du allt material och kan beställa.
Boktips
För tonåringar:
- Livet på paus: Hur är det att få cancer i tonåren? En period i livet då frigörelse från sina föräldrar, integritet och självständighet är viktigt. När cancern slår till blir man istället helt beroende av andra. För 13 år och uppåt.
- Tio noveller om barncancer: Berättelser från verkligheten, skrivna av barn som varit sjuka och av föräldrar. Här kan de som inte har egen erfarenhet få en förståelse för hur det kan vara att drabbas av barncancer. För 13 år och uppåt.
För vuxna:
- Orkar han så orkar jag: Helene har skrivit den bok hon själv saknade när sonen Ivar var sjuk. Boken passar både dig som är anhörig och alla andra som är intresserade av hur vi människor klarar av de svåraste saker och överlever mot alla odds.
Skrifter
- Mitt barn är färdigbehandlat - sen då?: I den här skriften berättar vi om vanliga reaktioner efter det att barnet är färdigbehandlat, om de återbesök och kontroller som följer och ger tips och råd för hur du som förälder hittar tillbaka till tillvaron hemma.
Filmtips
- Hopp om livet: En dokumentärserie där vi följer sju unga barncanceröverlevare som bestämt sig för att göra en standup-föreställning. Föreställningen bygger på deras erfarenheter av barncancer och omgivningens frågor och reaktioner. 3 avsnitt à cirka 25 minuter.
- Efter avslutad behandling (del 4 i en serie om 5): Lennart Björklund - socionom, diakon och psykoterapeut – pratar om den nya familjesituationen som uppstår efter avslutad behandling av ett cancerdrabbat barn och hur man som mor- eller farförälder kan tänka.
- Livet på paus: Att få cancer i tonåren. En Youtube-serie där programledaren Farzad Farzaneh möter tonåringarna Emma, Carl och Frida som berättar hur det var för dem att få en cancersjukdom. De delar också med sig av sina bästa tips kring hur man kan möta tonåringar som har drabbats av barncancer. 3 avsnitt à cirka 15 minuter.
- Laget svarar: En serie med 20 korta filmer där vi får möta laget, de människor som sluter upp runt det barn som fått cancer och som arbetar för barnets bästa. I filmerna får vi möta barncancerläkare, forskare, sjuksköterskor och drabbade själva som svarar på vanliga frågor om barncancer, på ett lättbegripligt vis. 20 filmer à cirka 1 minut.
Reportage och blogg
På vår webbplats lägger vi löpande upp reportage om drabbade familjer och hur det kan vara att leva med och efter barncancer. Här hittar du även Barncancerfondens blogg där du möter människor som delar med sig av sina erfarenheter av barncancer. Du kanske också vill dela med dig?
Rekreationsmöjligheter
- Almers hus är Barncancerfondens egen rekreationsanläggning i Varberg. Där kan ni som cancerdrabbad familj komma bort från vardagen och få en värdefull andningspaus.
- Ågrenska är ett nationellt kompetenscenter för sällsynta diagnoser, där ni både kan träffa andra i liknande situation och experter på ert barns typ av cancer.
- Våra regionala föreningar har anläggningar, både i fjällen och vid hav och sjö, som finns till för er som drabbad familj.
Bra att känna till
- Även efter avslutad behandling kan skolgången vara en utmaning för det drabbade barnet. En del barn orkar inte gå hela dagar i skolan och vissa kan behöva extra anpassningar och särskilt stöd. I våra skrifter Rätt till stöd i skolan kan du läsa mer.
- I Sverige finns sex uppföljningsmottagningar vars syfte är att följa upp barncancerpatienter från 18 år, efter avslutad behandling.
- I vårt grundstöd till cancerdrabbade familjer ingår bland annat onlinekurser i stresshantering, yoga, avslappning och träning för hela familjen. Passa på om du inte redan nyttjat våra erbjudanden. Du behöver inte vara medlem för att ta del av grundstödet. Kontakta din regionala förening för mer information.