Roboten AV1 hjälper Elias under pandemin

Under coronapandemin har barncancerdrabbade Elias Petersson fått vara hemma från skolan men skolroboten har hjälpt honom att följa med i undervisningen. Roboten har stått på hans plats i klassrummet och filmat lektionerna – och ibland har den fått hänga med ut på rast.

Det är en solig eftermiddag och Elias, 10 år, har precis haft skolavslutning. Den hölls utomhus så han kunde vara med och fira in sommarlovet tillsammans med klasskompisarna. Under våren har han nästan inte varit i skolan alls. I stället har han följt med hemifrån med hjälp av skolroboten AV1 som introducerades i Sverige av Barncancerfonden.

Roboten har stått i klassrummet och filmat lektionerna. Allt den ”ser” kan Elias se hemifrån i realtid på en liten läsplatta.

− Det har fungerat jättebra. Roboten har en kamera i pannan och kan snurra på huvudet, säger Elias och berättar att han kan styra roboten så att den ”tittar” på det han vill se.

Hur fungerar det om du vill säga något? Kan roboten räcka upp handen?

− Ja, då blinkar huvudet.

Att följa med i undervisningen genom roboten är så klart inte samma sak som att vara i skolan men roboten gör det lite lättare att hänga med hemifrån, tror Elias.

− Det är bra att kunna se och prata med sina kompisar, säger han.

Ibland har klasskompisarna tagit med roboten ut på rasterna så att Elias har fått vara med där också. I vanliga fall brukar han spela fotboll och pingis. Just det är roboten usel på. Däremot kan den filma så att Elias ser när kompisarna spelar och det är också roligt.

Att Elias inte har varit i skolan under våren beror på att han behandlas för leukemi och inte ska utsättas för risken att smittas av coronaviruset. Det finns inga generella rekommendationer som säger att barn som får cancerbehandling bör undvika skolan under pandemin men Elias och hans föräldrar tyckte att det var bäst att han var hemma.

− Man får bedöma själv hur man vill göra och vi tyckte att Elias hade haft nog. Eftersom han har haft turen att få låna roboten så var det en bra lösning för honom, säger mamma Lotta.

Hon berättar att Elias fick leukemi när han var tre år. Han blev färdigbehandlad 2015, men för ungefär ett år sedan fick han ett återfall. Läkarna tror att det rör sig om cancerceller som har gömt sig i vätskan runt hjärnan.

− Jag fick jätteont i huvudet, berättar Elias om återfallet.

Nu är han igenom den jobbigaste delen av behandlingen och har kommit till underhållsfasen. I två år ska han ta mediciner i tablettform.

− Det går bra med det. Ibland mår jag lite dåligt men för det mesta mår jag bra, säger han.

Hur det blir med skolan till hösten vet han inte än. Han hoppas att han ska kunna gå som vanligt, men om smittspridningen av coronaviruset tar fart igen får han kanske fortsätta hemifrån med hjälp av roboten. Just nu känns höstterminen långt borta. Det är ju skolavslutningsdag. För Elias väntar en sommar med bad, båtutflykter och lek med familjens nya hundvalp.