Vi listar: 8 kvinnor som gör skillnad i kampen mot barncancer

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Vi vill ägna dagen åt att skänka en extra tanke till alla de kvinnor som på olika sätt stöttar barn med cancer. Här listar vi åtta av dem.

Angelica Loskog, forskare

Uppsalaforskaren Angelica Loskog har i över 15 år arbetat med immunterapi mot cancer. Det är en av de nya omtalade metoderna där kroppens eget immunförsvar nyttjas för att bekämpa cancertumörer. Med hjälp av immunterapi hoppas hon kunna hitta en mer effektiv behandling för bland annat lymfom hos barn. Läs mer om Angelicas forskning här.

Lena Falck, socionom och legitimerad psykoterapeut

Lena Falck har jobbat i över 25 år med barn som har en förvärvad hjärnskada, där en stor grupp har behandlats för hjärntumör. Idag erbjuder hon digitalt samtalsstöd till familjer med barn som drabbats av hjärntumörer och där behandlingen avslutats eller där barnet lever med återfall. Syftet med samtalsstödet är att kunna bolla livsfrågor och vardagsproblem. Läs mer om Lena Falcks arbete här.

Ann Nordgren, forskare

Har tilldelats ett av Barncancerfondens största enskilda anslag för att kartlägga medfödda genetiska orsaker vid barncancer. Det ska leda till bättre prevention och behandling - och att liv kan räddas.  
Läs mer om Ann Nordgrens forskning här.

Karen Dolva, vd och medgrundare av No Isolation

Genom teknikföretaget No Isolation föddes roboten AV1, som fungerar som ögon och öron i skolan för ett långtidssjukt barn. Genom ett samarbete mellan Barncancerfonden och No Isolation har ett flertal barn med cancer kunnat fortsätta hålla kontakt med sina kompisar och följa med i undervisningen med hjälp av en AV1-robot. Läs mer om roboten AV1 här.

Belén Medina, volontär

Belén Medina brukar överraska barnen på barncanceravdelningen på Karolinska sjukhuset med muffins i alla möjliga former. Hennes muffins gör succé bland barnen. Att baka och bjuda har också blivit ett sätt för Belén själv att bearbeta sorgen efter systern Natalia. Läs mer om hennes engagemang här.

Helena Linge, forskare

Lundaforskaren Helena Linges forskning går ut på om att identifiera samband mellan barncancerbehandling och sena effekter. Hon använder sig av nya metoder hämtade från forskningsfältet kring artificiell intelligens. Läs mer om Helena Linges arbete här.

Ann Högberg, arrangör Spin of Hope

Lidköpingsbon Ann Högberg är med och arrangerar Sveriges största Spin of Hope i Lidköping där tusentals cyklister spinnar i 12 timmar för att samla in pengar till kampen mot barncancer. Förra året samlade spinnarna i Lidköping in över en miljon kronor. I år siktar de på 1,25 miljoner. Spin of Hope arrangeras på över 100 platser runt om i Sverige. Läs mer och anmäl dig till ett Spin of Hope här.  

Sofie Degerman, forskare

Sofie Degerman forskar vid institutionen för medicinsk biovetenskap på Umeå universitet och vill ta reda på uppkomst och prognos av leukemi, en av de vanligaste cancerdiagnoserna hos barn. Tillsammans med sin forskningsgrupp fokuserar hon på att öka förståelsen av hur leukemicellerna fungerar på molekylär nivå.

Läs mer om Sofie Degermans forskning här.