Mobilt team ger vård i hemmet

Med precis rätt tajming har Barncancercentrum vid Sahlgrenska i Göteborg dragit igång ett projekt där vårdpersonal åker på hembesök hos cancersjuka barn. På så sätt slipper barnen för stora avbrott i sin vardag och utsätts inte för onödig smitta på sjukhuset – ovärderligt i coronatider.

Fotograf: Pernilla Andreasson, Sara Helin, Signe Käck

– För oss var det här perfekt, för det är en risk för oss ta med Hugo till sjukhus. Nu kunde han sitta kvar i sin babysitter och få sin cytostatika hemma, säger Pernilla Andreasson.

Pernilla Andreasson är mamma till Hugo 1,5 år som har en hjärntumör och får cytostatikabehandling varje tisdag.  I tisdags kom ett mobilt team hem till familjen och gav honom hans behandling samt utförde kontroller av blodstatus och natriumvärdet.

– Dels underlättade det rent praktiskt, dessutom var det väldigt skönt att slippa åka till sjukhuset i coronatider, säger Pernilla Andreasson.

Men pilotprojektet med det mobila teamet har egentligen ingenting med coronaviruset att göra, berättar Pelle Lindström, vårdenhetschef dagvård på Barncancerenheten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Tanken var att ett mobilt team med vårdpersonal skulle kunna komplettera hemsjukvården för barncancerpatienter genom att utföra mer specialiserad sjukvård i hemmet. Projektet är finansierat av Västra Götalandsregionen.

– Vi tycker att det är viktigt att våra patienter kan få vara hemma och ha en så normal vardag som möjligt.  Vi vill att deras liv ska påverkas så lite av sjukdomen som det bara går och att de ska få mer tid med familj och vänner istället för att åka ut och in på sjukhuset, säger Pelle Lindström.

Projektet, som inleddes i december, skulle egentligen ha dragit igång först den 1 april.

– Men i och med coronaviruset fick vi lite eld i baken och vi kunde köra igång redan i måndags.

Intresset har varit stort.

– Tanken var att börja i liten skala med en patient om dagen och sedan utöka. Men i måndags träffade vi sju patienter, på tisdagen fem och så har det rullat på. En extra bonus just nu är att vi även har läkare med i bilen. I den ursprungliga planen skulle det vara sjuksköterskor som genomförde besöken med en läkare som back-up på sjukhuset, säger Pelle Lindström.

Teamet har därför kunnat utföra fler uppgifter än vad de trott från början. De har givit cytostatika, gjort undersökningar och tagit prover. De har även kunnat utföra de regelbundna kontroller man gör av patienter som nyligen genomgått en stamcellstransplantation.

Det är en stor vinst att kunna åka hem till transplantationspatienter, eftersom de är så smittkänsliga.

Projektet är i dagsläget regionalt finansierat. Det drivs inte med någon ekonomisk vinst eller personalvinst - tvärt om. Syftet är helt och hållet att underlätta livet för patienterna.

Skulle behovet av det mobila teamet vara större än vad det redan finansierade teamet klarar av har Barncancerfonden lovat att gå in med finansiering av ytterligare en bil.