3 boktips på Internationella barnboksdagen

Den 2 april varje år firas den Internationella barnboksdagen världen över. Dagen skapades till minne av HC Andersens födelsedag för att uppmärksamma barn- och ungdomslitteratur och i sin tur inspirera till läsning. Jag vill tipsa om 3 böcker som hjälper barn att få ökad förståelse för olika ämnen som kan vara både svåra att förstå och att prata om.

Vova opereras av Camilla Binz

Idag, på internationella barnboksdagen passande nog, kom vår nya bok om Vova från tryckeriet. Den här gången opereras Vova för en tumör i magen. Kompisarna Api och Musi är naturligtvis med och opereras dom också.

Vi får lära oss hur det går till när man måste fasta, tvätta sig med en speciell bakteriedödande svamp, bedövas, sövas och hur det kan vara att vakna upp efteråt.

Boken är en fristående fortsättning på Vova får cytostatika och Vova får strålbehandling och den riktar sig mot förskolebarn. Den kan användas både som förberedelse och för igenkänning och boken förklarar på ett enkelt sett hur det går till när man opereras och allt runt omkring.

Du kan beställa boken kostnadsfritt här.

Axel och Astrid av Kamilla Åhlander

Axel och Astrid handlar om att ha ett syskon med särskilda behov. Boken är skriven ur syskonets perspektiv och den träffar verkligen rätt – den är fin och sorgesam på samma gång.

Den förklarar känslan av att behöva vara den duktige, den äldre, den förstående. Att vilja sitt syskon det allra bästa och behöva sätta sina egna behov åt sidan. Att vara liten, men behöva vara stor. Och behovet av att bli sedd av sina föräldrar.

Boken är till för att stötta anhöriga syskon och som underlag för diskussioner kring vad det innebär att ha ett sjukt syskon, men jag tycker att den får en att tänka på och sätta sig in i hela familjens känslor och roller.

Boken hittar du här

Billie Lou och Lille Bo Livets sista bästa dag av Sanna Larén och Anna Norin

Billie Lou och Lille Bo träffar en tant med en katt som ska avlivas. Dom tycker att ens sista dag i livet också borde vara den bästa, och gör allt för att det ska bli så för katten Ro.  

Den här boken är fin på så många vis. Den är skriven ur barnets perspektiv. Om döden - på ett okonstlat, självklart och humoristiskt sätt. Sanna fångar barnets sätt att tänka och resonera så bra genom en blandning av skratt och allvar.

Illustrationerna av Anna Norin är som ni ser ovan underbara.

Boken hittar du här.

/Elin