Sumobrottning på syskonläger

Årets nationella syskonläger gick av stapeln i lilla byn Kloten några mil från Skinnskatteberg. Det är en vacker gammal skola där det bedrivits lägerverksamhet sedan någon gång i mitten av 80-talet.

Det var lite pirriga men förväntansfulla syskon som slöt upp på cityterminalen i Stockholm med sina föräldrar. Efter en bussfärd via Arlanda för att hämta upp våra långväga syskonkompisar från Piteå anlände vi vid lägret på eftermiddagen. Den fantastiska personalen hade förberett middag och efter lite bäddbestyr bar det i väg för att prova linbanan i närheten. Det var trötta barn och syskonstödjare som somnade ovaggade den kvällen.

Lördagen var en dag med späckat schema. Efter frukost fick barnen göra samarbetsövningar genom att gå igenom en bana som man var tvungen att hjälpa varandra på olika sätt för att klara. Det var kul att se hur dessa övningar bidrog till att gruppen blev mer sammansvetsad och att dom blev mindre blyga för varandra. Nästa punkt var höghöjdsbanan. Jag trodde efter att ha sett stationerna att det inte fanns på kartan att någon vågar sig på det här men ack så fel jag hade! Totalt orädda klättrade dom bl.a. upp i en femton meter hög telefonstolpe för att sedan kasta sig ut och firas ned i sin sele. Även den här övningen gjorde något positivt med gruppen. Kanske för att barnen växte med den svåra utmaningen som dom klarade av.

Resten av dagen blev det kanotutflykt, blåsrörstävling och sumobrottning. Syskon-Carina hade hela bilen full med pyssel men tiden räckte liksom inte till för detta också. Vi tillbringade kvällen vid det lokala badstället med bad och korvgrillning i en fantastisk sensommarkväll innan det var läggdags. Eftersom resvägen var lång för vissa städade vi snabbt av och bussfärden tillbaka startade redan efter frukost.

Detta var ett nytt och lyckat koncept för syskonläger tycker jag. Alla dessa ganska svåra utmaningar barnen ställdes inför och dom flesta klarade, gjorde att barnen växte både i självförtroende, gruppen blev starkare och barnen lärde också känna varandra på ett bra sett. Kanske gör vi om detta nästa sommar.

/Gustav, syskonstödjare