Isak Thern, 24 år, är en av de medverkande i dokumentären Hopp om livet. Foto: Markus Jordö

Pressinbjudan: ”Får man skämta om barncancer?”

Barncancerfonden och Folke Rydén Production bjuder in till premiärvisningen av Hopp om livet – en dokumentär om att överleva barncancer och göra stand-up av det.

Dokumentärserien Hopp om livet handlar om ett gäng ungdomar som har drabbats av cancer och överlevt. Om det vill de berätta. Och de gör det med en stor portion humor men också på djupaste allvar, i en stand-up.

– Får man skämta om barncancer? Ja, det är klart man får. Humor kan vara ett sätt att närma sig svåra saker. Vi ville göra en stand-up för att prata om livet efter barncancern. För att visa att det finns och hur det kan gestalta sig. Vi vill även avdramatisera samtalet om cancer och att ha överlevt cancer, säger Isak Thern, en av de medverkande i serien.

Serien handlar om att det finns ett liv efter barncancern som inte bara är lycka att ha överlevt, utan också svårigheter att hitta tillbaka till livet. Då känner många en osäkerhet kring varför de mår som de gör; psykiskt, fysiskt och socialt. Vad är konsekvenser av cancern och vad är ”det vanliga livet”?

– Hopp om livet är en sajt, ett projekt och numera en dokumentärserie som vi har fyllt med sådant vi själva saknade när vi var sjuka, och när vi blev friska. Som barncanceröverlevare behöver man känna att man inte är ensam om sina frågor och funderingar, säger Isak Thern.

Medverkande:
Aida Kopriva, 22 år från Malmö. Drabbades av magcancer vid 9 års ålder.
Anton Vertinger, 20 år från Stockholm. Drabbades av muskelcancer vid 15 års ålder.
Calle Josefson, 19 år från Alingsås. Drabbades av lymfom vid 14 års ålder.
Emma Lindstén, 21 år från Vellinge. Drabbades av leukemi vid 2 års ålder.
Eric Ulesköld, 16 år från Malmö. Drabbades av leukemi vid 1 års ålder.
Frida Ravn Axelsson, 18 år från Malmö. Drabbades av leukemi vid 5 års ålder.
Isak Thern, 24 år från Kalmar. Drabbades av hjärntumör vid 16 års ålder.

Vi välkomnar media till premiärvisningen. Samtliga ungdomar i serien kommer att vara på plats. Anmälan till ylva.andersson@barncancerfonden.se

När: Fredagen den 20 oktober klockan 15-17
Var: Bio Rio, Hornstulls strand 3, Stockholm

Om Hopp om livet
Projektet Hopp om livet startades med syftet att berätta om barncancerforskning som gör skillnad och inspirera ungdomar som drabbats av cancer att söka kunskap. Målgruppen för Hopp om livet är unga som har drabbats av cancer, både de som är under behandling och de som har friskförklarats samt deras anhöriga och en bred allmänhet som är intresserad av cancergåtan och all forskning som pågår just nu. Hopp om livet är ett samarbete mellan Barncancerfonden och Folke Rydén Production med stöd från Allmänna arvsfonden.