Team Rynkeby går i mål i Paris

Över 2000 cyklister gick i mål i Paris för barn med svåra sjukdomar

Igår gick 2 026 cyklister i mål i Paris efter en veckas cyklande genom Europa. Bakom satsningen står Team Rynkeby som sedan 2002 arrangerat cykellopp och aktiviteter för att samla in pengar till förmån för organisationer som arbetar för barn med svåra sjukdomar.

Målgången i Paris är en dag som visar på det stora engagemanget hos cyklisterna och medlemmarna i Team Rynkeby, som varje år går samman för att samla in pengar till barn med cancer- och hjärnsjukdomar. Team Rynkeby är representerade i 62 lag från 9 länder i Europa, och totalt deltar i år 2 026 cyklister i välgörenhetsloppet till Frankrike. 16 lag med 500 cyklister finns i Sverige. Engagemanget hos medlemmarna i Team Rynkeby är stort, och förberedelserna inför loppet startar i början av året då loppet koordineras inom lagen och tillsammans med sponsorer och servicedeltagare.

– Att få följa Team Rynkebys engagemang och förberedelser under året är fantastiskt. I år fick jag uppleva målgången i Paris för första gången, och det är en otrolig känsla. Jag vill rikta ett stort varmt tack till alla som på olika sätt är med och gör loppet till Paris möjligt och för att ni är med oss i kampen mot barncancer, säger Ola Mattsson, generalsekreterare på Barncancerfonden.

10 timmar om dagen mot ett gemensamt mål

Deltagarna cyklar uppemot 20 mil om dagen, och totalt är resan till Paris 125 mil. Det innebär drygt tio timmar i sadeln per dag. Sträckan från Sverige till Paris är bitvis utmanande, där bland annat Ardennerna i Belgien eller Moseldistriktet i Tyskland har kuperad terräng. Paul Chronqvist Svensson är Country manager för Team Rynkeby i Sverige, och har varit aktiv i cykellaget i över tio år. Han berättar att den sista dagen är riktigt utmanande då mjölksyran i benen efter en veckas trampande blir kännbar, men att känslan vid målgången är värd allt.

– Det är alltid en mäktig känsla att cykla in i Paris och se alla 62 lagen samlas på en och samma plats. Målgången är en riktig folkfest, med mycket glädje och känslor, där deltagarna samlas och firar med sina närstående. Det ligger så mycket engagemang och svett bakom resan, långt mycket mer än bara själva resan till Paris, då deltagarna under ett helt år kämpat med att samla in pengar, säger Paul Chronqvist Svensson.

Över 260 miljoner kronor till Barncancerfonden

Sedan 2011 har Team Rynkeby samlat in uppemot 260 miljoner kronor till Barncancerfondens arbete för drabbade barn och familjer. I slutet av september presenteras resultatet från Team Rynkebys engagemang och insamling, ett tillfälle för lagen att fira den gemensamma insatsen under året.

Team Rynkebys cykellopp är ett av de event som anordnas till förmån för Barncancerfonden. Det gemensamma engagemanget från givare möjliggör bland annat att Barncancerfonden under 2022 kunde dela ut 148 miljoner kronor till 83 forskningsprojekt på tio universitet och universitetssjukhus i Sverige. Genom Barncancerfondens forskningsfinansieringsstrategi ska fler barn överleva cancer och göra det med så få komplikationer som möjligt. Områden som uppmärksammas extra de kommande åren är forskning kring sena komplikationer och toxicitet, förstärkt forskningsinfrastruktur, kompetensförsörjning inom vård och hälsa samt långsiktiga samarbeten med landets sex barncancercentra.

– Det som driver mig att fortsätta engagera mig är den enorma skillnad vi tillsammans gör för cancerdrabbade barn och deras familjer. Jag har under min tid i Team Rynkeby varit med och sett hur överlevnadsstatistiken bland flera barncancerdiagnoser ökat och hur intensivt arbetet fortgår med att få fram nya, mer skonsamma behandlingar. Det är otroligt mäktigt att se hur så många människors hårda slit och engagemang verkligen kan ge resultat, som gör skillnad på riktigt, berättar Paul Chronqvist Svensson.

Läs mer om vad du som givare är med och möjliggör i Barncancerfondens årsrapport för 2022: bcf_arsrapport2022_swe_final.pdf (barncancerfonden.se)

Har du frågor om Team Rynkeby och Barncancerfondens insamlingsevent, vänligen kontakta: 
Magnus Sjödin, partneransvarig på Barncancerfonden
magnus.sjodin@barncancerfonden.se    

Besök Team Rynkebys hemsida för att läsa mer om hur du kan engagera dig i loppet till Paris: Team Rynkeby (team-rynkeby.se)